«Μακεδονομάχοι» Reloaded!..

Tο ζήτημα της ΠΓΔΜ και οι θετικές επιπτώσεις από μια έντιμη λύση έχουν περιγραφεί επαρκώς και με ακρίβεια. Τώρα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο η πολιτική εκμετάλλευση, με...
εκρηκτικές διαθέσεις, προμήνυμα των οποίων ήταν ίσως ο τραμπουκισμός του Γιάννη Μπουτάρη.

Πίσω από την παρωχημένη συνθηματολογία του '90 και με τραγελαφικό αίτημα τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» από μια χώρα που ήδη αναγνωρίζεται επίσημα από την Ελλάδα ως «Πρώην Γιουγκλοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» οχυρώνονται κυρίως ακροδεξιοί και άλλοι εθνικιστές. Από τη διοργάνωση 13 συλλαλητηρίων που ανακοίνωσαν, φαίνεται ότι αυτή η ομάδα «παίζει τα ρέστα της» προκειμένου, μέσα στον πανικό και τη σύγχυση να βρεθεί στην επιφάνεια και να διεκδικήσει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Απευθύνονται βέβαια σε ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που δεν είναι απαραίτητα ακραίο, αλλά ενδίδει στις γνωστές κορώνες. Από πίσω - που θέλουν να βρεθούν μπροστά - στοιχίζονται διάφοροι καιροσκόποι όπως μαρτυρά και η παρουσία στη σχετική συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη. Αφού οι Δήμαρχοι απέτυχαν να εκπέμψουν αυτοδιοικητικό στίγμα και έγιναν παρακολούθημα της ΝΔ, τώρα ανακατεύονται και με την εξωτερική πολιτική.

Σε δίλημμα και η Εκκλησία βέβαια, καθώς η διαφαινόμενη επίλυση του ζητήματος με τη σχισματική εκκλησία της ΠΓΔΜ, αφοπλίζει τους ιεράρχες από το «κανονικό» επιχείρημα και η εμπλοκή τους θα συνιστά ευθεία παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα.

Για την κυβέρνηση και μια σειρά από πολιτικές δυνάμεις η λύση είναι επιτακτική και αυτονόητη αλλά το κυριότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η ΝΔ, που θα πρέπει να πάρει θέση και επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε μια στάση ​εθνικής ευθύνης και στις προτροπές του διεθνούς παράγοντα, από τη μία, και στους πατριδοκάπηλους εντός και εκτός του κόμματος, από την άλλη.

Το Μακεδονικό «βάζει δύσκολα» στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα. Όμως σήμερα αναζητείται το ελάχιστο πολιτικό απόθεμα σοβαρότητας που έλειψε για 25 χρόνια από τη χώρα...

tvxs.gr
Από το Blogger.