Αγοραστές για τα ελληνικά ομόλογα σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη ψάχνει ο Τσακαλώτος

Επενδυτές σε Αμερική και Ασία αναζητά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενόψει της ολοκλήρωσης του κύκλου των Μνημονίων αλλά και των σχεδίων που καταστρώνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τα οποία συνδέονται με τα επόμενα βήματα της εξόδου της Ελλάδα στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών παίρνει τη σκυτάλη από τον Γιώργο Χουλιάρακη ο οποίος στα τέλη Ιουνίου βρέθηκε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργού και είχε σειρά επαφών με 25 τράπεζες και επενδυτικούς Οίκους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη των Βank of America – Merrill Lynch, BlackRock, J.P. Morgan, Morgan Stanley, VR Capital Group, Algebris UK Limited, Amber Capital.

Τις επαφές με τράπεζες και επενδυτές έχει οργανώσει ο διεθνής οίκος Rothschild, ο οποίος προσφέρει σειρά εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς το ελληνικό δημόσιο, μεταξύ των οποίων είναι και η προετοιμασία για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Στις επαφές που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη την ερχόμενη εβδομάδα και στη Ασία το Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει το καθαρό διάδρομο που ανοίγεται στους επενδυτές μετά την συμφωνία του Λουξεμβούργου για το χρέος. Όπως δήλωσε στο Reuters περιμένει από τους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα είτε «μιλάμε για ένα 10ετές ομόλογο ή για ξένες άμεσες επενδύσεις». «Θέλω να τους συναντήσω, να ακούσω τις απόψεις τους, να τους πω τις απόψεις μου, και γιατί θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο σίγουροι για την Ελλάδα μετά την 21η Αυγούστου όταν θα έχουμε βγει από το πρόγραμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως με δεδομένη την συμφωνία στο Eurogroup, ο ΟΔΔΗΧ δημοσίευσε χθες βράδυ στην ιστοσελίδα του ειδική μελέτη που δείχνει ότι με τόσο υψηλά πλεονάσματα, ακόμα και χωρίς καμία ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετεί τις πληρωμές του χρέους της (κάτω από 20% του ΑΕΠ) έως … το 2037. Και μετά την ελάφρυνση μάλιστα ποτέ ως το 2060 οι πληρωμές δεν θα ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να θεωρείται το χρέος «βιώσιμο» και να μην χρειάζεται καμία νέα ελάφρυνση, ακόμα και αν η χώρα δανείζεται μεσοσταθμικά με επιτόκιο 5,2% από το 2023 μέχρι και το 2060.

Από το Blogger.