Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές είπαν «όχι» στην αναγνώριση του Γκουαϊδό

featured image

Την αντίθεσή του με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα εξέφρασε ο Στέλιος Κούλογλου σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την υπερψήφιση ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται ο Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 429 ψήφους υπέρ και 104 κατά, ενώ 88 ευρωβουλευτές απείχαν. Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές, κατά ψήφισαν ο Στέλιος Κούλογλου και η Κατερίνα Κούνεβα από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι Κωνσταντίνος Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος από το ΚΚΕ. Οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής ψήφισαν «παρών», ενώ στην ψηφοφορία δεν μετείχε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

«Εκτός από την Βενεζουέλα, υπάρχει άλλο ένα κράτος, στο οποίο παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Δημοκρατία! Καταπιέζουν τις γυναίκες, κόβουν σε κομμάτια τους διαφωνούντες… Πρόκειται για την Σαουδική Αραβία. Ελπίζω ότι θα ψηφίσουμε και για αλλαγή καθεστώτος στην Σ. Αραβία. Εξάλλου έχει και εκεί πετρέλαιο, οπότε πρέπει να αλλάξουμε το καθεστώς!», παρατήρησε ειρωνικά ο ευρωβουλευτής.

Εξάλλου, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια τυχάρπαστη συμμαχία ακροδεξιάς, δεξιάς και πετρελαιοσοσιαλιστών συντάχθηκε με την τυχοδιωκτική πολιτική του Τράμπ στην Βενεζουέλα «εκλέγοντας» από τις Βρυξέλλες τον Γκουαϊδό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καθεστώς Μαδούρο έχει αποτύχει να διαχειριστεί την οικονομία, και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Οι -υπαρκτές- απόπειρες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης δεν  μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για την καταπάτηση δημοκρατικών ελευθεριών. Αλλά η αλλαγή κυβέρνησης στην Βενεζουέλα δεν μπορεί παρά να γίνει από τον ίδιο τον λαό της και όχι από τα γεράκια της Ουάσιγκτον. Αντί να κυνηγάει και αυτό τα πετρέλαια της χώρας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να υιοθετήσει μια πολιτική ειρηνικής διεξόδου από την κρίση, αυτή που από καιρό επιδιώκει ο ΟΗΕ, ο Πάπας, και επίσης η ελληνική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το ψήφισμα αυτό καταψηφίστηκε από την Αριστερά, τους Πράσινους και άλλους προοδευτικούς ευρωβουλευτές, όχι ως υποστήριξη στην κυβέρνηση Μαδούρο αλλά γιατί είναι ένα ψήφισμα το οποίο εντείνει την εμφυλιοπολεμική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. Είναι κάλεσμα για αιματοχυσία, όχι για Δημοκρατία».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Από το Blogger.