Παπαδημούλης: Θα επιμείνουμε στην προοδευτική συμμαχία, είναι ανάγκη των καιρών

featured image

Την επιμονή του ΖΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής προοδευτικής συμμαχίας «και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», την οποία χαρακτήρισε «στρατηγική επιλογή», τόνισε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Δημήτρης Παπαδημούλης, παρά «τη βιαστική και αμυντικού χαρακτήρα άρνηση των ηγεσιών του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Ο λόγος είναι ότι αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών, την ώρα που ο νεοφιλελευθερισμός και η ακροδεξιά, όχι απλώς σηκώνουν κεφάλι, αλλά επιδιώκουν και να παντρευτούν μεταξύ τους, αλλά και γιατί αυτό το προσκλητήριο βρίσκει απήχηση στους πολίτες, στην κοινωνική βάση», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

«Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2011 -ένα κόμμα που τότε ήταν της τάξης του 5% με 6%- είχε προτείνει σε όλες τις προοδευτικές αριστερές δυνάμεις τότε να συνεργαστούμε στις μονοεδρικές για να κερδίσουμε τις μονοεδρικές κόντρα στα μνημονιακά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και είχαν αρνηθεί τότε οι ηγεσίες και του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αγκάλιασε όμως αυτή την πρόταση ο κόσμος και έτσι λίγους μήνες μετά ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπετάχτηκε από το 5% στο 17%, μετά στο 27% και στη συνέχεια το 2015 έγινε κυβέρνηση», υπενθύμισε -μεταξύ άλλων- ο ευρωβουλευτής.

Ερωτηθείς για το ιδεολογικό πλαίσιο της πρόσκλησης για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ότι το κόμμα του «ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, της ευρωπαϊκά προσανατολισμένης Αριστεράς, της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην πολιτική μας οικογένεια».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση που διοργανώνεται την ερχόμενη Δευτέρα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και στην οποία ομιλητής θα είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Θα μιλήσουμε για την ανάγκη αυτής της προοδευτικής συμμαχίας σε μια εκδήλωση που οργανώνεται από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές -μεταξύ των κεντρικών ομιλητών θα είναι ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, θα κλείσει η συζήτηση με ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας, θα είμαι κι εγώ εκ των βασικών ομιλητών, θα είναι παρών ο Μιλτιάδης Κύρκος του Ποταμιού.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω και το θεωρώ καταστροφικά λανθασμένη επιλογή από τη Φώφη Γεννηματά είναι την επιλογή τους, όχι μόνο να απουσιάσουν από μία εκδήλωση που διοργανώνει η πολιτική τους οικογένεια στην Αθήνα και θα μιλήσει ο αρχηγός τους, Ούντο Μπούλμαν, αλλά να δώσουν και εντολή απαγορευτικού σε όλα τους τα στελέχη».

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση διευκρίνισε: «Παρά τις μεγάλες διαφορές που μας χωρίζουν και παρά τις μεγάλες ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός που έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια και εφάρμοσε τα πρώτα μνημονιακά μέτρα, ο Γιώργος Παπανδρέου τουλάχιστον αντιστοιχείται με όλους τους σοσιαλιστές -στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο- που είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν στοιχίζεται πίσω από το λαϊκίστικο ψηφοθηρικό "όχι" της Φώφης Γεννηματά και δεύτερον με τα όσα μέχρι σήμερα δηλώνει είναι αντίθετος με την πολιτική που θέλει να μετατρέψει το ΚΙΝΑΛ σε συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας».

«Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί που δεν θα προέρχονται από το κόμμα»

Σχετικά με τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ καλό. «Σηκωθείτε από τον καναπέ, καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, η θεωρία ότι οι ευρωεκλογές δήθεν είναι β" κατηγορίας ή προσφέρονται για χαλαρή ψήφο είναι τελείως λάθος, οι επόμενες εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί θα κριθεί αν θα προχωρήσουμε προς τα μπρος σε μια δημοκρατική κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη ή αν θα πάμε προς τα πίσω με ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα και ακόμη ισχυρότερη Ακροδεξιά», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «οι ευρωεκλογές λίγους μήνες πριν θα είναι και μία πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές». Ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ανέφερε: «Συνεδριάζουμε αποκλειστικά με θέμα τις ευρωεκλογές και μέσα στον Μάρτιο θα ολοκληρώσουμε και την εκλογική μας διακήρυξη και το ευρωψηφοδέλτιό μας. Θα είναι μία πρώτη απόδειξη ότι αυτά που λέμε για μια πλατιά προοδευτική συμμαχία γύρω από κοινό πρόγραμμα τα εννοούμε, που σημαίνει ότι αρκετοί και αρκετές στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανήκουν στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε αυτό που λέμε ευρύτερη προοδευτική συμμαχία».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Από το Blogger.