Χατζηδάκης: Είμαστε πρώτοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην αύξηση φόρων

featured image

«Η αλήθεια είναι ότι οι θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός με αυτή την κυβέρνηση δεν έχουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αυτή από τη μία επιμένει στην υπερφορολόγηση που πλήττει ιδιαίτερα τους αδύναμους, ενώ από την άλλη, καθυστερεί ή δυσφημεί τις διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούν να εκσυγχρονίσουν την Οικονομία μας.

Κατά την τοποθέτησή του στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές - στο πλαίσιο της ομιλίας του Ευρωπαίου Επίτροπου Πιερ Μοσχοβισί - ο Κωστής Χατζηδάκης, κατέθεσε στοιχεία, που καταδεικνύουν τις αρνητικές «πρωτιές» της χώρας και επικαλέστηκε την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν η οποία παρουσιάζει μια σειρά από προβλήματα, όπως: Την καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις, το πρόβλημα της ΔΕΗ, την ελλιπή εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την καθυστέρηση της πληρωμής του κράτους προς τους ιδιώτες, την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, τα κόκκινα δάνεια κ.ο.κ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης:

Είμαστε πρώτοι ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στην αύξηση φόρων (την περίοδο 2015-2017), ενώ οι έμμεσοι φόροι - τους οποίους πληρώνουν το ίδιο πλούσιοι και φτωχοί - αυξάνονται συγκριτικά περισσότερο από τους άμεσους. Οι τράπεζες έχουν χάσει το 90% της χρηματιστηριακής τους αξίας, με αποτέλεσμα η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση να πάει ουσιαστικά χαμένη. Παράλληλα, έχουμε το ευρωπαϊκό ρεκόρ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παραμένουν εγκλωβισμένοι, αλλά και τις τράπεζες να μην μπορούν να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία για να γίνουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας η χώρα μας, η οποία είχε ανέβει από την 100η θέση το 2012 στην 59η το 2015, φέτος έπεσε στην 72η θέση. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, οι επενδύσεις - όπως αποτυπώνονται από τον Ακαθάριστο Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου - βρίσκονται σχεδόν στο 1/3 του σημείου όπου βρίσκονταν το 2007, δύο χρόνια πριν την κρίση. Εκτός, δε, αυτών, η χώρα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι το 2060 για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνιο και βγήκαν. Και, φυσικά, την παρουσία του υπερταμείου μέχρι το 2115.

«Δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια εικόνα που θα έπρεπε να ικανοποιεί όποιον ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει άμεσα την στροφή στη σοβαρότητα και την αξιοπιστία και σε μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική. Παρατήρησε δε πως στην εποχή, κατά την οποία ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός φουντώνει σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα δοκίμασε στην πράξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια τον λαϊκισμό, και για αυτό - όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης - απόφασή μας είναι να ακολουθήσουμε τον δρόμο του ρεαλισμού και των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών.

«Στόχος μας είναι να δουλέψουμε σκληρά και να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την υγεία, την παιδεία» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως ουσιαστικά μιλάμε για πράγματα που πέτυχαν αλλού, σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, που άφησαν πίσω τους τα μνημόνια και προχωράνε μπροστά.

«Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο από το σημερινό τέλμα. Αξίζει να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες δυνατότητές της και να προχωρήσει μπροστά. Και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να την βοηθήσουμε να κάνει, με την ισχυρή εντολή που θα μας δώσει φέτος ο ελληνικός λαός» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Από το Blogger.