Μέρκελ: Θετικό παράδειγμα για τις διαφορές στα Δυτικά Βαλκάνια η λύση του Σκοπιανού

featured image

Η επίλυση της διένεξης για την ονομασία των Σκοπίων θεωρείται από την Άνγκελα Μέρκελ ως «θετικό παράδειγμα» επίλυσης διαφορών, όπως η ίδια τόνισε ενόψει της συνόδου κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πόζναν της Πολωνίας, την ερχόμενη Παρασκευή (05/07).

«Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι γείτονές μας και έχουν προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν υλοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της και τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι σήμερα ειρηνική, αλλά «υπάρχουν κάποιες εντάσεις που πρέπει να υπερβούμε και πρέπει να υλοποιηθεί ακόμη ένας αριθμός υποχρεώσεων προκειμένου όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Ε.Ε.».

Ο δρόμος «είναι ακόμη δύσβατος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, ενώ επισήμανε ότι ταυτόχρονα υπάρχουν και θετικά παραδείγματα. «Ένα θετικό παράδειγμα είναι η επίλυση της διένεξης για το όνομα της χώρας, η οποία τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η διαμάχη διήρκεσε χρόνια και με το πολιτικό θάρρος τόσο του Βορειομακεδόνα πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, όσο και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατέστη δυνατό να επιλυθεί, ώστε τώρα να υπάρχει η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να μπορεί ήδη να γίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε και ανέφερε στη συνέχεια ότι «αυτό το θετικό παράδειγμα πρέπει να μας ενθαρρύνει προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα και στην Βοσνία/Ερζεγοβίνη και μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου».

Αναφερόμενη στην ατζέντα της συνόδου, η οποία πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά, σημείωσε την κατασκευή έργων υποδομής, για την οποία, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους. «Θα πρέπει να στηρίξουμε την διαδικασία της κατασκευής οδών και σιδηροδρομικών γραμμών διασύνδεσης, διότι γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι συνδέονται με υποδομές, επισκέπτονται ο ένας τον άλλον συχνότερα», είπε σχετικά και έκανε ιδιαίτερη μνεία για το Εργαστήριο Νεολαίας το οποίο ιδρύθηκε για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για την ανάγκη ακόμη στενότερης συνεργασίας των επιστημονικών Ακαδημιών των χωρών της περιοχής

«Θα ακούσουμε βεβαίως και την κριτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το πού θέλουν να γίνει περισσότερη δουλειά», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει το πώς μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις επιθυμίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καγκελαρίας ανέφερε ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών της περιοχής, άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Το πρωί της Παρασκευής η συνεδρίαση θα ασχοληθεί με τα θέματα έργων υποδομής και οικονομικής πολιτικής, ενώ το απόγευμα η ίδια θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, και τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ.

Από το Blogger.