Βίτσας: Η ΝΔ δημιουργεί μια κοινωνία ανταγωνισμού ζούγκλας

featured image

Την παράταση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία μέχρι την οριστική λήξη του στα τέλη Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τη δημιουργία με την Ύπατη Αρμοστεία ενός νέου πιλοτικού προγράμματος για πλήρη επιδότηση ενοικίου στους πρόσφυγες αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Αναφερόμενος στα προγράμματα αυτά, ο κ. Βίτσας σπεύδει να διευκρινίσει ότι «θα χρηματοδοτηθούν από χρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Βίτσας επαναλαμβάνει το αίτημα της Ελλάδας για δίκαιο καταμερισμό του βάρους σε όλες τις χώρες της ΕΕ και προτείνει οι χώρες που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να αποκλείονται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σε σχέση με την Τουρκία ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξηγεί ότι έχει λάβει τη διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών της γειτονικής χώρας ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν οι ροές ως μοχλός πίεσης, ενώ υπενθυμίζει ότι σύντομα θα πρέπει να αρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία σε σχέση με το μέλλον της Κοινής Δήλωσης.

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Βίτσας θεωρεί ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό «δεν ήταν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο πρώτης αιχμής στον πολιτικό διάλογο», ωστόσο, σπεύδει να προσθέσει ότι έχει στο μυαλό του «ότι με γρήγορο αλλά όχι με πρόχειρο τρόπο πάντα υπάρχουν δυνατότητες να επιταχύνει κανείς τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Πάντα υπάρχει ανάγκη άλλον έναν άνθρωπο να τον σώσεις από τον πνιγμό μαζί με το Λιμενικό και την Αστυνομία. Πάντα υπάρχει ανάγκη να μπορέσεις με αξιοπρέπεια και ασφάλεια να δημιουργήσεις μια νέα ζωή σε έναν άνθρωπο που προσπαθεί να ξεφύγει από το θάνατο και την πείνα».

Στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, ο κ. Βίτσας, υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζει «ένα πολύ μεγάλο θετικό πρόσημο στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και υπενθυμίζει ότι «κάναμε αυτά τα βασικά που υποσχεθήκαμε, δηλαδή βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος και η κοινωνία είναι όρθια. Και με βάση τη σταθερότητα της οικονομίας, με βάση το αποθεματικό που έχουμε δημιουργήσει, μπορούμε να σχεδιάζουμε για το μέλλον». Παραδέχεται ότι «υπήρξαν και λάθη και αστοχίες», κάτι που όπως συμπληρώνει «δεν επηρεάζει το γενικό πρόσημο». Επόμενος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι, όπως λέει, να αφιερωθεί «στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, της οικογένειας, της μικρής και μεγαλύτερης επιχείρησης».

Ασκεί, εξάλλου, κριτική στη Νέα Δημοκρατία ότι «με βάση το πρόγραμμά της δημιουργεί μια κοινωνία ανταγωνισμού ζούγκλας που τα πάντα στηρίζονται όχι στο δικό της σχέδιο αλλά στα επιμέρους σχέδια που έχουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

Από το Blogger.