Κυριάκος Μητσοτάκη για Γιάννη Αντετοκούνμπο: Θαυμάζω τα κατορθώματα του

featured image

Με αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο μίλησε για το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου», ενώ στάθηκε στην ανάγκη προστασίας των συνόρων και «τον αναγκαίο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών», καθώς και τους κανόνες «υπό τους οποίους -όσοι το δικαιούνται- θα παραμένουν εδώ, σε ανθρώπινες συνθήκες».

Κατά την τοποθέτησή του, επανέλαβε ότι το δράμα εκατομμυρίων φυγάδων χρησιμοποιείται από κάποιες χώρες ως μοχλός πίεσης για τους δικούς τους ύπουλους σκοπούς και ότι γίνεται πεδίο δράσης κυκλωμάτων που εμπορεύονται πολύ ακριβά -και συχνά μάταια- την ανθρώπινη ελπίδα, όμως όπως είπε οφείλουμε να έχουμε και σχέδιο δράσης.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι γνωστό πως αναδεικνύουμε το μεταναστευτικό ως νέα πρόκληση για ολόκληρη την ήπειρο, διεκδικώντας κοινή φύλαξη των ανατολικών ορίων της. Υποδέχομαι θετικά, συνεπώς, τη νέα κινητικότητα που προκαλεί η πρόσφατη γερμανική πρωτοβουλία για επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Τις ελληνικές θέσεις τις είχα συζητήσει, προ μηνός, σε συνάντηση που είχα με τον κ. Ζεεχόφερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και ακριβώς το θέμα του ασύλου και την κοινή πολιτική για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό είχα επισημάνει και προσωπικά στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας την επανεξέταση του συστήματος του Δουβλίνου, και θέτοντας όλες τις χώρες προ των ευθυνών τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη a la carte δεν υπάρχει».

«Στο εθνικό πεδίο, από την άλλη, υπηρετούμε τρεις ανάγκες: Προστατεύουμε τα σύνορα, σώζουμε ζωές στο Αιγαίο, αποφορτίζουμε τα νησιά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Καμιά σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο»

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν, αυξημένες περιπολίες, θερμικές κάμερες και αύξηση των πλωτών μέσων με μοναδικό στόχο «καμιά ζωή χαμένη στο Αιγαίο, αλλά και καμιά σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο».

Για την ανακούφιση των νησιών μίλησε για τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα με τη συνεργασία των δήμων και των κατοίκων, οι οποίοι δεν πρέπει να αιφνιδιάζονται. «Αντίθετα, πρέπει οι πρόθυμοι που βοηθούν, να επιβραβεύονται», είπε.

Ο νόμος για το Άσυλο είναι «ένας νόμος, που δυσκολεύει τους παράνομους διακινητές, εκπέμποντας το μήνυμα Ως Εδώ"! Όσοι παράνομοι εντοπίζονται, θα επιστρέφουν αμέσως. Οι έμποροι θα χάνουν την ελευθερία τους. Και οι παράνομοι μετανάστες-πελάτες τους, θα χάνουν τα λεφτά τους». επισήμανε χαρακτηριστικά, για να επισημάνει ότι το νέο σύστημα θέτει όρια στη θολή δράση ορισμένων αυτόκλητων Μ.Κ.Ο..

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι, αποτελούν δυνητικούς αιτούντες διεθνούς προστασίας όμως «η λύση δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας για να τους δεχτούμε.

Κάτι τέτοιο, θα καταδίκαζε και τους ίδιους στη διάψευση του ονείρου. Αλλά και τους Έλληνες σε μία χειρότερη ζωή. Και αυτό, με τη σειρά του, θα έκλεινε την ανοιχτόκαρδη και φιλόξενη κοινωνία μας. Θα στρέβλωνε τις παραδόσεις και τα ιδανικά μας. Και θα όπλιζε τους οπαδούς της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, όπως συμβαίνει τώρα σε άλλες χώρες».

«Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος όσο η πολιτική των κλειστών συνόρων!», είπε.

Ολοκληρώνοντας ο πρωθυπουργός, και αφού αναφέρθηκε στο θαυμασμό που νιώθει για τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, και την αριστούχο μαθήτρια που υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την 28η Οκτωβρίου, με καταγωγή από την Αφρική, που κρατούσε τόσο περήφανα την γαλανόλευκη, υπογράμμισε με τη φράση της Χάνα Άρεντ ότι «H αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή, απλούστατα, δεν θα υπάρχει παρά μόνο στα λόγια και στα συνθήματα».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Από το Blogger.