Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης: Είναι θέμα εξειδίκευσης

featured image

Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης. Δείτε  πρώτα από όλα τι ακριβώς σημαίνει: Σύνδρομο που δηλώνει το άθροισμα πολλών διαφορετικών συμπτωμάτων, Πυελικής που δηλώνει την ανατομική εντόπιση του προβλήματος και Συμφόρησης που δηλώνει τη συσσώρευση του αίματος. Είναι  συνηθισμένη  αλλά  συχνά αδιάγνωστη αιτία Χρόνιου Πυελικού Πόνου και υποτροπής των κιρσών των κάτω άκρων, που ταλαιπωρεί μια στις τρεις γυναίκες. Και αυτό γιατί η αντιμετώπιση του πυελικού συνδρόμου αποτελεί την πιο εξειδικευμένη μορφή φλεβικής πάθησης αλλά και την πολυπλοκότερη. Για το λόγο αυτό απαιτεί και την απόλυτη εμπειρία και εξειδίκευση από τον ιατρό σας.

Η διάγνωση απαιτεί εξειδίκευση

Η διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης δεν είναι εύκολη και συνήθως καθυστερεί μέχρι να αποκλειστούν άλλες κοινές αιτίες πυελικού πόνου όπως η ενδομητρίωση, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ασθένειες των ουροποιητικού συστήματος, φλεγμονώδεις παθήσεις της πυέλου κτλ.

Η αρχική υποψία τίθεται από το ιστορικό και τα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων που αναφέρει η ασθενής καθώς και από την παρουσία κιρσών (ιδιαίτερα αν αυτοί εμφανίζονται σε άτυπες θέσεις όπως στο εσωτερικό των μηρών, τους γλουτούς, το αιδοίο ή έχουμε υποτροπή των κιρσών στα κάτω άκρα. Η εργαστηριακή επιβεβαίωση της κλινικής υποψίας βασίζεται στη διερεύνηση με απεικονιστικές μεθόδους . Το σίγουρο βέβαια είναι ότι απαιτείται η απόλυτη εξειδίκευση του αγγειοχειρουργού σας.

Αν έχετε Χρόνιο Πυελικό Πόνο, κιρσούς στα γεννητικά όργανα ή υποτροπή σε κιρσούς των κάτω άκρων, τότε ο γυναικολόγος σας ή ο αγγειοχειρουργός θα πρέπει να περιλάβει στα πιθανά αίτια του πόνου το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης. Ενδεικτικά στη διαγνωστική διερεύνηση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης μπορεί να συμμετέχουν γυναικολόγος, αγγειοχειρουργός και επεμβατικός ακτινολόγος.

Η θεραπεία απαιτεί όχι μόνο εξειδίκευση αλλά και εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

Στη θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης, όπως και στη διαγνωστική διερεύνηση συμμετέχουν γυναικολόγος, αγγειοχειρουργός και επεμβατικός ακτινολόγος. Εφόσον έχουν διερευνηθεί κι αντιμετωπισθεί ή αποκλειστεί άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Χρόνιο Πυελικό Πόνο, κι έχουμε ευρήματα από τις απεικονιστικές μεθόδους συμβατά με Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης, τότε προγραμματίζουμε την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης η οποία μπορεί να είναι:

1.    Αναλγητική θεραπεία με παυσίπονα χάπια και κορσέδες συμπίεσης των κιρσών του αιδοίου. Πρόκειται για εντελώς συμπωματική θεραπεία, που δεν αποτελεί λύση παρά μόνο πρόσκαιρη ανακούφιση.

2.    Ορμονοθεραπεία με χάπια η οποία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα του πυελικού πόνου αλλά τα αποτελέσματα της διαρκούν συνήθως όσο διαρκεί και η λήψη των φαρμάκων.

3.    Χειρουργική απολίνωση των φλεβών που πάσχουν. Απαιτεί νοσηλεία, αναισθησία, έχει τομές και πολλές φορές η απαίτηση μετεγχειρητικής ξεκούρασης για μια μητέρα 2 και πλέον παιδιών δεν είναι ρεαλιστική. Ανάλογα με την εντόπιση των φλεβών που πάσχουν ποικίλει και η βαρύτητα της επέμβασης. Αναφέρονται ποσοστά υποτροπής περίπου 20%.

4.    Εμβολισμός ή ναρθηκοποίηση των φλεβών που πάσχουν, γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και απαιτεί την νοσηλεία 1 ημέρας. Περιλαμβάνει τη χορήγηση σκιαγραφικού ενδοφλέβια και τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας. Χρησιμοποιούνται μεταλλικά ελάσματα (coils) και ειδική ουσία για αποκλεισμό των φλεβών ώστε να μην παλινδρομεί το αίμα σε αυτές και να μην διαστέλλονται. Τις πρώτες ημέρες μπορεί να παρατηρηθεί πυρετός και άλγος το οποίο αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Όταν η αιτιολογία των συμπτωμάτων είναι η στένωση των φλεβών τότε τοποθετείται μεταλλικός νάρθηκας (stent). Αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης, χρειάζεται παρακολούθηση για την περίπτωση που επανασυραγγοποιηθεί (ανοίξει ξανά) η φλέβα που εμβολίστηκε. Είναι εύκολο να επαναληφθεί σε αντίθεση με τη χειρουργική επέμβαση.

5.    Χειρουργική εκτομή των ωοθηκών ή και της μήτρας είναι η τελευταία λύση που προτείνεται όταν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες μέθοδοι θεραπείας και τα συμπτώματα επιμένουν ακόμα. Ακόμα και με αυτήν τη μέθοδο, υπάρχουν γυναίκες που δεν απαλλάχθηκαν οριστικά από τα συμπτώματά τους, γεγονός που τονίζει τη σημασία προσεκτικής προ-εγχειρητικής διερεύνησης.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr .

Ο Αθανάσιος Σιαφάκας είναι στρατιωτικός Ιατρός, εκ των κορυφαίων στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, με ειδική  πολύχρονη εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Eίναι επιπλέον  ο επίσημος εκπαιδευτής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως αγγειοχειρουργών, πλαστικών, δερματολόγων) στην εφαρμογή σκληροθεραπείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, για λογαριασμό του #1 παγκοσμίως φαρμάκου.

Από το Blogger.