Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Στο κλείσιμο του 2019, τα υψηλότερα ετήσια κέρδη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση

featured image

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση του 2019. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 υποχωρούσε 0,1% στις 12.15 (ώρα Ελλάδας). Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωνε απώλειες 0,4%, ενώ το Χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραφε οριακά κέρδη. Τα Χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου ήταν κλειστά.

Οι αγορές μετοχών κατέγραψαν πολλαπλά ανοδικά ρεκόρ τον Δεκέμβριο, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τη διέξοδο που δόθηκε στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα και τις ενδείξεις ενός πιο ήπιου Brexit. H αισιόδοξη διάθεση, σε συνδυασμό με τα εύρωστα οικονομικά στοιχεία και τη χαλαρή νομισματική πολιτική των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, οδήγησαν τον βασικό ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη σε τροχιά για να σημειώσει τα υψηλότερα ετήσια κέρδη του από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Στο σύνολο του έτους, ο Stoxx600 αυξήθηκε περίπου 23%, αλλά υστέρησε σε σχέση τόσο με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI όσο και με τον αμερικανικό δείκτη αναφοράς S&P 500.


Καθώς, όμως, οι λεπτομέρειες της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι ακόμη γνωστές, οι αναλυτές δηλώνουν ότι υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με τη διάρκεια της ανακωχής. Για τους Ευρωπαίους επενδυτές, τα σύννεφα του Brexit συγκεντρώνονται ξανά. Αν και είναι πλέον σχεδόν βέβαιη η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, η σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τη μελλοντική εμπορική σχέση με την Ένωση έχει προκαλέσει ξανά φόβους για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι χρηματιστές παρακολουθούν, επίσης, τις ενδείξεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η οποία βρέθηκε στο χείλος της ύφεσης φέτος. Αν και οι γερμανικές μετοχές είναι πολύ ευαίσθητες στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, αυξήθηκαν μόνο 0,1% τον Δεκέμβριο, υστερώντας πολύ από την επίδοση που είχαν οι άλλες ευρωπαϊκές μετοχές.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Από το Blogger.