Μεταβιβάσεις ακινήτων: Οι ευκαιρίες και οι παγίδες πριν από τις νέες αντικειμενικές

featured image

Στα γραφεία των συμβολαιογράφων για να αγοράσουν ή να μεταβιβάσουν ακίνητα προκειμένου να προλάβουν τις νέες τιμές ζώνης σπεύδουν πολλοί φορολογούμενοι λόγω των επικείμενων αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου υπάρχει έντονη κινητικότητα και οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν πάρει πάλι τα πάνω τους, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθηνών – Πειραιά.

Οι φορολογούμενοι βιάζονται να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες σύνταξης συμβολαίων για αγορές ή γονικές παροχές ακινήτων, ώστε οι φόροι και τα τέλη μεταγραφής συμβολαίων να υπολογιστούν και να βεβαιωθούν με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές και να αποφευχθούν επιπλέον επιβαρύνσεις που θα προκύψουν μετά τις αναπροσαρμογές των συγκεκριμένων τιμών. Όσο μάλιστα, όπως επισημαίνει σε σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», θα πλησιάζει ο χρόνος της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επισκέπτονται τα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Πριν από την απόκτηση ή τη μεταβίβαση ενός ακινήτου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν, μεταξύ άλλων τα εξής:

Με το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ 24% όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Ειδικά κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας ο φόρος 3% επιβάλλεται στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του. Φορολογούμενοι με οφειλές προς την εφορία μπορούν πλέον ευκολότερα να πωλήσουν ακίνητα. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί ένα νέο πλαίσιο για την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας που διευκολύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Συγκεκριμένα, καθίσταται δυνατή η ηλεκτρονική χορήγηση του αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου στις περιπτώσεις που ο αιτών το αποδεικτικό έχει συνολικές βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 5.000 ευρώ, εφόσον δεν εκκρεμεί εντολή ελέγχου για τον αιτούντα και συνολικές βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 30 ευρώ.


Επίσης, διάταξη του τελευταίου φορολογικού νόμου ξεμπλοκάρει τις πωλήσεις ακινήτων από τους φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΕΝΦΙΑ, καθώς ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση του πιστοποιητικού που απαιτείται για τη μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου με παρακράτηση και απόδοση του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων για όλα τα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος, χωρίς να προαπαιτείται η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών από ΕΝΦΙΑ.

Η οφειλή θα εξοφλείται από το τίμημα της πώλησης του ακινήτου και θα αποδίδεται από τον συμβολαιογράφο εντός τριών ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου.

Το μέτρο αυτό θα διευκολύνει τις αγοραπωλησίες ακινήτων, αφού πλέον δεν θα απαιτείται να έχει προηγηθεί ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ.

Προσοχή στα έξοδα που συνοδεύουν μια μεταβίβαση ακινήτου. Φουσκώνουν τον τελικό λογαριασμό και παράλληλα αποτελούν τεκμήριο για τον φορολογούμενο.

Εκτός από τον φόρο μεταβίβασης όσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητο θα επιβαρυνθούν με έξοδα που αφορούν:

Αμοιβή συμβολαιογράφου: Υπολογίζεται με βάση την αξία του ακινήτου και με συντελεστές έως 0,80%. Επιπλέον, ο συμβολαιογράφος δικαιούται για κάθε πρόσθετο φύλλο της πράξεως 5 ευρώ και 4 ευρώ για κάθε φύλλο αντιγράφου του συμβολαίου. Επίσης, για τη συμπλήρωση κάθε δήλωσης φόρου καθώς και για κάθε φύλλο αντικειμενικής αξίας ο συμβολαιογράφος δικαιούται 10 ευρώ. Στις αμοιβές του συμβολαιογράφου θα πρέπει να προστεθεί και ΦΠΑ 24%. Έξοδα υποθηκοφυλακείου/κτηματολογίου: Τα έξοδα μεταγραφής ανέρχονται σε 0,475% πλέον κάποιων εξόδων επί της αντικειμενικής αξίας ή του τιμήματος (αναλόγως ποιο είναι μεγαλύτερο).

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους πρόκειται να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία με γονική παροχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φροντίσουν προτού γίνει η μεταβίβαση να ρίξουν μια ματιά στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για το ακίνητο ή τα ακίνητα που θα περάσουν στα χέρια τους.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Από το Blogger.