Μια μικροσκοπική περιοχή του εγκεφάλου επεξεργάζεται ίσως όλα τα συναισθήματά μας

featured image

Υπάρχουν εμπειρίες που γεύεσαι με όλες τις αισθήσεις και σου γεννούν άπειρα συναισθήματα, πολλές φορές ακόμα και ταυτοχρόνως.

Και μια νέα μελέτη μάς λέει τώρα πως όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα μικρό τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού.

Το «Φόρεστ Γκαμπ» (1994) έβαλαν οι ερευνητές τους εθελοντές να δουν και να αναφέρουν τη φύση και την ένταση των συναισθημάτων που τους γεννούσε κάθε σκηνή.

Κατέληξαν λοιπόν σε 15 διαφορετικές συναισθηματικές αντιδράσεις και τις ανέλυσαν κατόπιν με βάση δεδομένα από εγκεφαλικές απεικονίσεις άλλων ερευνών, καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο την εγκεφαλική δραστηριότητα όσο τα υποκείμενα παρατηρούσαν την ταινία.


Στο άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», οι ερευνητές μάς λένε πως όλα τα συναισθήματα που βιώσαν τα υποκείμενα χαρτογραφούνται στην ίδια εγκεφαλική περιοχή του δεξιού ημισφαιρίου, στα όρια βρεγματικού και κροταφικού λοβού, κάπου 3 εκατοστά εγκεφαλικού φλοιού δηλαδή.

Ενεργοποίηση σε αυτή την περιοχή δείχνει όχι μόνο το είδος του συναισθήματος που βιώνει κάποιος, αλλά και τον βαθμό της έντασής του.

Οι πρακτικές συνέπειες της ανακάλυψης είναι πρακτικά ανεξάντλητες, καθώς φέρνει κοντά ψυχιατρική και βιολογία, αποκαλύπτοντας πώς ακριβώς δρα το συναίσθημα στους γνωστικούς μηχανισμούς…

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Από το Blogger.