Νέο κονδύλι από την Κομισιόν για εμβόλια, θεραπεία και διάγνωση του κορονοϊού

featured image

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 37,5 εκατ. ευρώ – επιπλέον των 10 εκατ. τον Ιανουάριο – για κατεπείγουσα έρευνα με σκοπό την ανάπτυξη εμβολίων, τη θεραπεία και τη διάγνωση του κορονοϊού.

Ήδη επελέγησαν 17 σχέδια με τη συμμετοχή 136 ερευνητικών ομάδων απ» όλη την ΕΕ και εκτός αυτής, οι οποίες θα αρχίσουν να εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων, νέων θεραπειών, διαγνωστικών δοκιμών και ιατρικών συστημάτων με σκοπό την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού.

«Η επείγουσα χρηματοδότηση από το «Ορίζων 2020» δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές να εργαστούν αμέσως για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού σε αρκετά μέτωπα. Ελπίζουμε ότι γρήγορα θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας, για να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού», δήλωσε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρία Γκαμπριέλ.

Η Επιτροπή διαπραγματεύεται σήμερα συμφωνίες επιχορήγησης με τους επιλεγέντες δικαιούχους.

Τα 17 σχέδια θα έχουν ως αντικείμενο:


Την ανάπτυξη νέων εμβολίων. Η έρευνα θα εστιαστεί στην ανάπτυξη προφυλακτικού εμβολίου και θεραπευτικού εμβολίου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και τη θεραπεία. Τις εξετάσεις ταχείας διάγνωσης σε σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας, οπότε θα μειωθεί και ο κίνδυνος για περαιτέρω διασπορά της νόσου. Τις νέες θεραπείες, για τις οποίες θα υιοθετείται διττή προσέγγιση. Πρώτον, θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη νέων θεραπειών που βρίσκονται σε εξέλιξη (μεταξύ αυτών θεραπευτικά πεπτίδια, μονοκλωνικά αντισώματα και αντιιικά φάρμακα ευρέος φάσματος) και δεύτερον θα πραγματοποιηθεί η διαλογή και η ταυτοποίηση μορίων που μπορεί να είναι δραστικά κατά του ιού, με τη βοήθεια προηγμένων τεχνικών μοντελοποίησης και υπολογιστικών τεχνικών. Τη βελτίωση της επιδημιολογίας και της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητάς μας και της απάντησης σε επιδημίες. Τα σχέδια αυτά θα συμβάλουν στην καλύτερη ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη και έλεγχος της διασποράς της νόσου.

Σημειώνεται ότι στις 30 Ιανουαρίου 2020 η Επιτροπή δρομολόγησε ειδική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενίσχυση της έρευνας σχετικά με τη νόσο COVID-19 με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 10 εκατ. ευρώ που κινητοποιήθηκε από το ειδικό ταμείο για επείγουσες ερευνητικές εργασίες του προγράμματος για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζων 2020».

Επιπλέον, ως και 45 εκατ. ευρώ από κονδύλια του «Ορίζων 2020» θα στηρίξουν πρόσθετες ερευνητικές δραστηριότητες μέσω της πρωτοβουλίας για καινοτόμα φάρμακα, η οποία συνίσταται σε σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μεταξύ της Επιτροπής και της φαρμακοβιομηχανίας.

Ανάλογης κλίμακας δέσμευση αναμένεται από τη φαρμακοβιομηχανία, ώστε οι συνολικές επενδύσεις της ταχείας υποβολής ερευνητικών προτάσεων να ανέλθουν στα 90 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης για την έρευνα σχετικά με τη νόσο του κορονοϊού, που θα χρηματοδοτηθεί από το «Ορίζων 2020» και τη βιομηχανία μέσω της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα, μπορεί να αγγίξει τα 140 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Από το Blogger.