Ο κορονoϊός απειλεί τους στόχους του προϋπολογισμού

featured image

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στη δίνη του κοροναϊού και τα μηνύματα που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο από το μέτωπο των φορολογικών εσόδων είναι ανησυχητικά. Δείχνουν κάμψη των εισπράξεων από την πτώση της κατανάλωσης που φέρνει η εξάπλωση του ιού και οι  παρενέργειες σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την ανάπτυξη το 2019, με το ποσοστό της αύξησης να κυμαίνεται πάνω από το 2%. Η πρόβλεψη των θεσμών είναι για 2,2% και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για 2,4%. Αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός να αφήσει βαριά τη σκιά του πάνω σε αυτή την πρόβλεψη θα ήταν το καλύτερο νέο για την ελληνική οικονομία που προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από τα μνημόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι η έκταση του προβλήματος είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, δύο κλάδους με σημαντική συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ, να είναι τα πρώτα «θύματα» της νόσου. Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν στοιχεία για τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις καταναλώσεις στα καύσιμα, τον τζίρο στο λιανεμπόριο και τα σουπερμάρκετ και γενικότερα για την τροφοδοσία σε ολόκληρη την αγορά.


Η πρώτη ακτινογραφία με τις επιδράσεις στο εγχώριο επιχειρείν έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο, αφού υπάρχει ήδη ο πονοκέφαλος με τα έσοδα καθώς ο Ιανουάριος έκλεισε με αστοχίες 744 εκατ. ευρώ στις καθαρές εισπράξεις. Οι επιπτώσεις από τη νόσο «είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν», ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, για να συμπληρώσει ότι θα «χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, αφού πρώτα βρεθεί το σωστό δημοσιονομικό φάρμακο».

Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ (σε ποσοστό 8% σε μεσοσταθμικά επίπεδα) φέτος ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι με βάση τα σημερινά επίπεδα αυτές μπορούν να υλοποιηθούν.

Εφόσον όμως η πτώση του τζίρου στην αγορά εδραιωθεί και η φθίνουσα πορεία στα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το κράτος συνεχιστεί, τότε ανοίγει παράθυρο αναβολής των θετικών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τους φορολογούμενους. Ακόμη και  αυτών που είχαν σχεδιαστεί για τις επιχειρήσεις  για την  ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Και αυτό γιατί το γκρίζο σκηνικό στην οικονομία καθιστά αδύνατη την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2020 αλλά και για το 2021. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που καταρτίζει το Γενικό Λογιστήριο για την περίοδο 2021-2024 αλλά και το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα είναι αποκαλυπτικά για τις επόμενες κινήσεις στο οικονομικό πεδίο.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Από το Blogger.