Προς κατάργηση τα διόδια – Αλλάζει ο τρόπος χρέωσης για τους οδηγούς που κινούνται στους αυτοκινητοδρόμους

featured image

Στόχος η σταδιακή μετάβαση στο σύστημα «ελεύθερης ροής» (free flow) στους αυτοκινητοδρόμους

Ξεχάστε τα διόδια όπως τα ξέρατε, καθώς πολύ σύντομα οι οδηγοί θα κινούνται στους αυτοκινητοδρόμους «ανεμπόδιστα», ενώ η χρέωση τους θα γίνεται με δικαιότερο τρόπο, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Γιώργου Καραγιάννη.

«Στόχος μας είναι την επόμενη διετία να υπάρχει η αναλογική χρέωση, με βάση τα χιλιόμετρα που διανύει κανείς», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, αναφερόμενος στο νέο σύστημα των ηλεκτρονικών διοδίων. Το εν λόγω σύστημα θα αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα «ελεύθερης ροής» (free flow) στους αυτοκινητοδρόμους, όπου, πλέον, δεν θα υπάρχουν σταθμοί διοδίων.


Για τα Ι.Χ. οχήματα θα γίνεται καταγραφή της πινακίδας κατά την είσοδο και την έξοδό τους από τον αυτοκινητόδρομο και θα επιβάλλεται επί τόπου η αντίστοιχη χρέωση, πάντα σε συνάρτηση τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα υφιστάμενα μετωπικά διόδια θα μετατραπούν σε σταθμούς ελέγχου φορτίων και κυκλοφορίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα carandmotor.gr.


Δύο κέντρα διαχείρισης της κυκλοφορίας

Για τη λειτουργία του συστήματος θα δημιουργηθούν δύο κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας και ελέγχου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα συνδράμουν σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας των μετακινήσεων των οδηγών, οι οποίοι πλέον δεν θα πληρώνουν προκαταβολικά ένα αντίτιμο, ανεξαρτήτως της απόστασης που διανύουν, αλλά θα χρεώνονται βάσει των χιλιομέτρων που θα κάνουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας, αποκλειστικά στην Ολυμπία Οδό, από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Οι οδηγοί, το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι να προμηθευτούν τον πομποδέκτη της εταιρείας, ο οποίος διαβάζεται από ηλεκτρονικές πύλες με αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί στις εισόδους και εξόδους του αυτοκινητοδρόμου. Ο οδηγός θα πληρώνει το αντίτιμο της εκάστοτε «ζώνης χρέωσης».

newsbreak.gr




Από το Blogger.