Τι θα συμβεί αν «κόψεις» το ψωμί από την διατροφική σου καθημερινότητα

featured image

Δύο δημοσιογράφοι κόβουν το ψωμί από τη διατροφή τους και μοιράζονται την εμπειρία τους με τους αναγνώστες, προσφέροντας τις δικές τους συμβουλές.

Κατά καιρούς, όσοι θέλουν να χάσουν βάρος ή να βελτιώσουν ορισμένους δείκτες υγείας κόβουν κάποια τρόφιμα από τη διατροφή τους. Άλλοι τη ζάχαρη, άλλοι το αλάτι, άλλοι το κόκκινο κρέας. Υπάρχουν, όμως, κι αυτοί που κόβουν το ψωμί, το οποίο έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της διατροφικής μας κουλτούρας σε τέτοιο βαθμό, που το τρώμε ακόμα και με τα μακαρόνια.

Από τη μία, η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας, ακόμη και καρκίνου του παχέος εντέρου. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση λευκού ψωμιού μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη.

Ο δημοσιογράφος Kevin Gabeci έκοψε για έναν μήνα το ψωμί, προκειμένου να χάσει βάρος και να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Το ίδιο έκανε και η δημοσιογράφος Michaela Gillis, αλλά για 50 μέρες. Και οι δύο κατέγραψαν την εμπειρία τους.

Τι κέρδισαν κόβοντας το ψωμί

Όπως λέει ο πρώτος, αυτό που παρατήρησε ήταν μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, απώλεια βάρους, βελτίωση της πέψης, λιγότερες λιγούρες για πρόχειρο φαγητό και γλυκά, και αύξηση των επιπέδων ενέργειάς του. «Επιπλέον, ένιωθα πολύ καλά με το σώμα μου. Δεν ένιωθα το γνωστό “Food Coma” [σ.σ. η μεταγευματική υπνηλία], αλλά αντιθέτως ένιωθα ότι έχω φάει σωστά και ήμουν χορτάτος».

«Όταν αφαιρείς απότομα μια τροφή από το διαιτολόγιό σου, το σώμα σου χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί», αναφέρει από την πλευρά της η Gillis. «Τις πρώτες δύο εβδομάδες ένιωθα συνέχεια πείνα. Σιγά σιγά, όμως, το σώμα μου συνήθισε και άρχισα να νιώθω καταπληκτικά. Πριν κόψω το ψωμί, είχα έντονους πόνους στο στομάχι μετά την κατανάλωση υδατανθράκων. Μόλις το έκοψα, οι πόνοι άρχισαν να υποχωρούν και ένιωθα ότι είχα περισσότερη ενέργεια από ποτέ».

 


 


Πώς έκοψαν το ψωμί;

«Είχα βάλει στόχο, ήθελα να χάσω βάρος. Επομένως, είχα κάπου να φτάσω. Ήταν λίγο δύσκολο τις δύο πρώτες εβδομάδες, ειδικά όταν οι φίλοι σου τρώνε συνέχεια σάντουιτς. Στη δική μου περίπτωση, λειτούργησε το να υπολογίσω τον αριθμό των θερμίδων που χρειαζόμουν καθημερινά και να τις καλύψω με υγιεινά τρόφιμα. Έτσι, βρήκα μια δίαιτα που ταίριαζε σε μένα. Μόλις πέρασαν οι 15 μέρες, δεν είχα λαχτάρα για ψωμί», εξηγεί ο Gabeci.

Όσο για την Gillis; «Αυτό που κατάλαβα είναι πως, αν αφιερώσεις χρόνο στην αρχή της εβδομάδας για να ψωνίσεις τρόφιμα και να προγραμματίσεις τα γεύματά σου, το να κόψεις το ψωμί είναι εύκολο».

 

 

Οι τεχνικές που ακολούθησαν

«Αρχίστε να μειώνετε σταδιακά το ψωμί που καταναλώνετε. Για παράδειγμα, εάν τρώτε δύο φέτες ψωμί την ημέρα, προσπαθήστε να τρώτε μία. Σιγά σιγά δεν θα σας λείπει. Ωστόσο, αν είστε σαν εμένα, αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Εγώ έπρεπε να είμαι αυστηρός και ακριβής. Το επόμενο βήμα είναι να βγάλετε εντελώς το ψωμί από τη ζωή σας. Αντί να τρώτε τοστ για πρωινό, φάτε αβγά. Αντί να φάτε ένα σάντουιτς για μεσημεριανό, φάτε μια σαλάτα», γράφει ο Gabeci.

Η Gillis αναφέρει δύο από τα γεύματα που κατανάλωνε την περίοδο που έκοψε το ψωμί. Ποια ήταν αυτά; «Τα αβγά. Θα τα συμπεριλάβω ευχαρίστως σε περισσότερα από ένα γεύματα την ημέρα. Σχεδόν όλα τα πρωινά μου περιλάμβαναν αβγά. Είχα, για παράδειγμα, ομελέτα με αμύγδαλα και αβοκάντο ή βραστά αβγά και ό,τι φρούτο υπήρχε στο σπίτι. Το δεύτερο γεύμα ήταν το ψητό κοτόπουλο με σαλάτα μαρούλι, μοτσαρέλα και ντομάτες».




Από το Blogger.