Οι αλλαγές που προωθεί η ΦΕΕ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις Ιπποδρομίες ΑΕ


Ιπποδρομίες ΑΕ:«Απόλυτη διαφωνία» με το σχέδιο του νέου Κώδικα Ιπποδρομιών

Η Ιπποδρομίες Α.Ε., θυγατρική του ομίλου ΟΠΑΠ, ανακοινώνει την απόλυτη διαφωνία της με το σχέδιο για το νέο Κώδικα Ιπποδρομιών, τον οποίο συνέταξε η νέα διοίκηση της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ), προκειμένου να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Η εταιρεία ενημέρωσε σχετικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η εξέλιξη αυτή θίγει τη σύμφωνη με το νόμο διεξαγωγή και ακεραιότητα της ιπποδρομιακής δραστηριότητας.

Το πολυσέλιδο σχέδιο νέου Κώδικα Ιπποδρομιών που κοινοποιήθηκε από τη διοίκηση της ΦΕΕ στην Ιπποδρομίες Α.Ε. και την ιπποδρομιακή κοινότητα την 11η Απριλίου 2018, προωθεί αλλαγές που αντιβαίνουν και ξεπερνούν τα όσα ορίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 4172/2013 και 4338/2015). Επιπλέον, δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της ΦΕΕ είναι αποκλειστικά ελεγκτικές, εποπτικές και κυρωτικές και ότι η διοργάνωση και διεξαγωγή των ιπποδρομιών ανήκει στον Φορέα Ιπποδρομιών, δηλαδή την Ιπποδρομίες Α.Ε, σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4338/2015. Ακόμη, πέρα από σειρά ατελειών, ασαφειών, ελλείψεων και αντιφάσεων, το σχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν ρητά καταργηθεί από τον ισχύοντα νόμο και έρχονται σε αντίθεση με βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε ανεπτυγμένες ιπποδρομιακά χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Δυστυχώς, το προωθούμενο σχέδιο για τον νέο Κώδικα Ιπποδρομιών αποτελεί μια ακόμη αρνητική εξέλιξη που σημειώνεται μετά από ενέργειες της νέας διοίκησης της ΦΕΕ, η οποία προχώρησε σε προσχηματική διαβούλευση με την εταιρεία.

Το τελευταίο διάστημα δε, η Ιπποδρομίες Α.Ε. έχει βρεθεί να αγωνίζεται, σχεδόν καθημερινά, όχι μόνο για την αναγέννηση των ελληνικών ιπποδρομιών, αλλά και για την εφαρμογή των νόμων και της κοινής λογικής. Αρκεί μόνο να αναφερθεί το γεγονός ότι η ιπποδρομιακή κοινότητα έχει γίνει μάρτυρας σημαντικών προβλημάτων, παραλείψεων και αστοχιών από πλευράς ΦΕΕ, οι οποίες δεν συνάδουν με τα διεθνή ιπποδρομιακά πρότυπα και επηρεάζουν την ομαλή διοργάνωση και διεξαγωγή ιπποδρομιών. Αποκορύφωμα αυτών ήταν το γεγονός ότι η Ιπποδρομίες Α.Ε. αναγκάστηκε να πάρει την εξαιρετικά δυσάρεστη απόφαση να μη διεξάγει την ιπποδρομιακή συγκέντρωση της 8ης Δεκεμβρίου 2017.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, η Ιπποδρομίες Α.Ε. απευθύνθηκε στην Πολιτεία, στέλνοντας αναλυτική επιστολή που παραθέτει τα ακριβή γεγονότα, καθώς προκαλούνται σοβαρές δυσλειτουργίες και προβλήματα στην ομαλή, σύννομη και σύμφωνη με τη Σύμβαση Παραχώρησης άσκηση του δικαιώματος διεξαγωγής ιπποδρομιών από μέρους της εταιρείας.

Εδώ και μια διετία, η Ιπποδρομίες Α.Ε. έχει καταφέρει – με μεγάλο αγώνα και οικονομικό κόστος – να δώσει νέα πνοή στον ιππόδρομο, έχοντας κάνει κινήσεις και επενδύσεις που πηγαίνουν πέρα και από τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, παρότι δεν υποχρεωνόταν να διεξάγει ιπποδρομίες εντός της πρώτης διετίας από την παραχώρηση, η εταιρεία προχώρησε αμέσως στη διοργάνωση τους, ενώ ταυτόχρονα καθιέρωσε έπαθλα διπλάσιου ύψους σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση. Επιπλέον, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μειούμενου ιππικού πληθυσμού, έφερε ίππους από το εξωτερικό, παρέχοντας οικονομικές διευκολύνσεις σε υποψήφιους ιδιοκτήτες για την αγορά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιπποδρομίες Α.Ε. δηλώνει ρητά ότι θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προάσπιση της σημαντικής επένδυσης της απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια ακυρώνει στην πράξη την ίδια τη διοργάνωση των ελληνικών ιπποδρομιών, φαλκιδεύει το μέλλον τους και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία της ιδιωτικοποίησης του Ιπποδρόμου, επί ζημία της Ιπποδρομίες Α.Ε., αλλά και των μελών της πολυπληθούς  ιπποδρομιακής κοινότητας.
Από το Blogger.