Κόντρα στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική


Με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να αντιπαρατίθενται λεκτικά για την μεταναστευτική πολιτική, συνεχίζεται στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ενσωματώνει δύο ευρωπαϊκές οδηγίες με τις προϋποθέσεις για την χορήγηση ασύλου και την επιτάχυνση των διαδικασιών, η ψήφιση του οποίου αναμένεται απόψε το βράδυ.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ ενώ ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών». ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, εξέφρσε την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για τα χθεσινά αιματηρά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Συνεχίζοντας επί του θέματος της Ολομέλειας, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι είναι προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης η θέσπιση μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με την ενσωμάτωση των δύο ευρωπαϊκών οδηγιών και με γνώμονα τις ανθρώπινες αξίες.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση σε μια εξίσωση με πολλούς άγνωστους παράγοντες. Καμία ρύθμιση δεν μπορεί να συγκρούεται με τη διεθνή έννομη τάξη», τόνισε και προσέθεσε: «Θα μπορούσε ένα νομοσχέδιο να σταματήσει τους πολέμους και τη φτώχεια ή να ωθήσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη; Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα δώσει σε όλα τα προβλήματα λύσεις αλλά θα είναι η κατεύθυνση μας».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε τη συνολική διαφωνία του κόμματος του με τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Το νομοσχέδιο έχει τη διάθεση επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, όμως δεν αντιμετωπίζει συνολικά τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Εμείς λέμε όχι γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταναστευτική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Εμείς πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ευθύνη ώστε η Ελλάδα να μην είναι παρειά, αλλά θα επιβάλει τον σεβασμό της αλληλεγγύης στις άλλες χώρες που λένε δεν κάνουμε τίποτα», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Υπερψηφίζουμε την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά δεν στηρίζουμε τη προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης. Ψηφίζουμε "παρών" επί της αρχής για καθαρά πολιτικούς λόγους. Θα είχαμε καταψηφίσει αν δεν υπήρχαν οι δύο ευρωπαϊκές οδηγίες. Με τη πολιτική σας μετατρέπεται τα νησιά και τις περιοχές πρώτης εισόδου σε χώρο εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών», τόνισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τη πολιτική των ανοιχτών συνόρων οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες της σε πλήρη εξαθλίωση.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου καταδίκασε, κατά την ομιλία της, την επίθεση ισραηλινών κατά παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας «τρομοκράτη το Ισραήλ που δολοφονεί παιδιά και βρέφη», ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν βρήκε μια λέξη για να την καταδικάσει και πρόσθεσε ότι με τη στάση της αυτή φαίνεται να εξισώνει το θύμα με το θύτη.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε απάνθρωπο, και είπε ότι το κόμμα της καταψηφίζει, καθώς –όπως υποστήριξε- όχι μόνο δεν δίνει λύσεις, αλλά αντίθετα οδηγεί στο διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, περιορίζει την προσωπική ελευθερία ενώ καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι υπάρχουν και θετικά μέτρα τα οποία το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, υποστήριξε ότι με την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών βελτιώνεται σημαντικά η εσωτερική νομοθεσία, ωστόσο είπε ότι ίσως ορισμένες προβλέψεις διατάξεων να μην ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με κίνδυνο να βρεθεί να παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πολυεπίπεδο και εξαρτάται άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις. Βρισκόμαστε σε κινούμενη άμμο. Η δουλειά μας είναι δύσκολη γιατί δεν θέλουμε μια Ευρώπη φρούριο αλλά και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δανέλης όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Σαρίδης δήλωσε ότι το κόμμα του «ψηφίζει "παρών" επί της αρχής σε ένα κατά τα λοιπά χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο που έλειπε από το ελληνικό οπλοστάσιο». Μίλησε ακόμα για «πολλές ασάφειες του νομοσχεδίου, με λογική "βλέποντας και κάνοντας"» και προσέθεσε ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη δική μας ικανότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία και κατάλληλα εργαλεία.
Από το Blogger.