Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ έως 50%, ο ΦΠΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές έως 35%

featured image

Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στο ΦΠΑ και στις ασφαλιστικές εισφορές ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Σήμερα, εδώ στη πρώτη ΔΕΘ μετά από τα 8 δύσκολα χρόνια των μνημονίων, σήμερα μετά το τέλος αυτής της περιόδου της παρατεταμένης λιτότητας, έχω την πολιτική υποχρέωση να σταθώ απέναντί σας και να αναλάβω συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις για το πώς ο κάθε πολίτης ξεχωριστά θα αισθανθεί στην καθημερινή ζωή ότι τελειώσαν τα μνημόνια».

Τόνισε 3,5 δισ. ευρώ είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022.

«Ήδη όμως από σήμερα κιόλας, και πριν το τέλος του 2018, οι δυνατότητές μας από τη θετική πορεία της οικονομίας είναι διευρυμένες», είπε και πρόσθεσε πως «έτσι, μπορούμε, πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους, να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν».

Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ το μήνα.

Πρόκειται, είπε, για παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για: Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Από 1/1/19 μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. Αντίστοιχη μείωση θα ισχύει και για τους αγρότες. Από 1/1/19,  εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες Μέχρι το τέλος του έτους πληρώνονται σε ένστολους καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 25% Μείωση ΦΠΑ από 24% σε 22%
Από το Blogger.