Η «προσωπική δέσμευση» του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στη ΔΕΘ

featured image

Το όραμά του, όπως είπε, για την αναγέννηση της χώρας παρουσιάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η παρουσία του την 83η ΔΕΘ «δεν αφορά το μοίρασμα παροχών αλλά του οράματος που έχει για την Ελλάδα της νέας εποχής. Του οράματος «Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δικαίωση των επιλογών της Κυβέρνησής του καθώς όπως επεσήμανε: «Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι δικαιωθήκαμε. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις χωρίς βεβαιότητες. Και μείναμε να παλέψουμε, να δώσουμε τη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης.

Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι κάναμε το σωστό. Η επιλογή μας να μην διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές μας εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκε η μόνη ορθή επιλογή. Διότι η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά. Και αυτό είναι έργο όλων μας και κυρίως εκείνων που σήκωσαν βάρη που δεν τους αναλογούσαν».

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης. Η ανεργία από το 27% που βρισκόταν το 2015 έφτασε στο 19,1% τον περασμένο Ιούνιο» είπε.

«Το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Οι πληρωμές είναι χαμηλές μέχρι και το 2032, με τη περίοδο χάριτος που εξασφαλίσαμε. Και ομαλές από το 2032 και πέρα. Έτσι οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με αίσθημα ασφάλειας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη. Και το όνομα αυτού του σχεδίου είναι: Δίκαιη Ανάπτυξη», είπε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως αναλαμβάνει και μια προσωπική δέσμευση.

Όπως σημείωσε: «Πρώτος στόχος του σχεδίου μας για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας είναι η ανάκτηση της εργασίας. Να εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες. Να καταφέρουμε εντός της επόμενης πενταετίας να μειώσουμε την ανεργία στο 10%. Προσωπική μου δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, ότι η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος θα συνεχιστεί. Για μια επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα. Κυρίως με τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, αντί για το χάος όπου ανθούσε η διαφθορά».

Μίλησε για έξι κρίσιμοι τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις:

Η δημόσια διοίκηση. Η λειτουργία των επιχειρήσεων. Η δικαιοσύνη. Και η προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της. Ο χωροταξικός σχεδιασμός. Και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του. Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την στήριξή τους. Η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Από το Blogger.