Ο παραγωγός κάνναβης που μετατρέπεται σε οικονομικό γίγαντα

featured image

Ως ένας από τους ηγέτες του κλάδου παραγωγής ινδικής κάνναβης παγκοσμίως και η μεγαλύτερη καναδική εταιρία του χώρου, η Aurora Cannabis μπήκε πρόσφατα και αρκούντως θριαμβευτικά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).

Οι μετοχές της εταιρίας με έδρα το Έντμοντον της Αλμπέρτα άρχισαν να διαπραγματεύονται μέσα στη βδομάδα, καθώς «η νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά προσφέρει έναν οδικό χάρτη επενδύσεων σε εταιρίες που θα απαρτίσουν τη βάση της νόμιμης βιομηχανίας κάνναβης στα προσεχή χρόνια», χαιρέτισε το γεγονός ο Jon Trauben, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής Altitude Investment Management που ειδικεύεται στις επενδύσεις σε παραγωγούς κάνναβης.

Για να περιληφθούν σε ένα χρηματιστήριο σαν το NYSE, οι παραγωγοί κάνναβης πρέπει να αποδείξουν ότι λειτουργούν νόμιμα και δεν παραβιάζουν κανέναν ομοσπονδιακό νόμο εισάγοντας κάνναβη στις ΗΠΑ. Η μετοχή της διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο του Τορόντο και σημείωνε αστρονομική πορεία, καθώς η εταιρία παράγει κάνναβη τόσο για ψυχαγωγικούς σκοπούς όσο και ιατρική χρήση. Τόσο αστρονομική που η κεφαλαιοποίησή της αυξήθηκε πάνω από 100% μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Η ανεπανάληπτη πορεία της Aurora Cannabis δεν είναι όμως εξαίρεση, αλλά ο κανόνας του κλάδου. Τον Αύγουστο του 2018, για παράδειγμα, ο γίγαντας Constellation Brands ανακοίνωσε πως αυξάνει την επένδυσή του στον βασικό ανταγωνιστή της Aurora, Canopy Growth, στα 4 δισ. δολάρια!

Η πρόσφατη μάλιστα νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης στον Καναδά δεν είχε τον αντίκτυπο στους επενδυτές που περίμεναν οι αγορές. Ίσα-ίσα που οι τιμές των μετοχών των εταιριών του κλάδου παρουσίασαν μείωση. Η Aurora έχασε 12% εκείνη τη μέρα, για παράδειγμα. Πλέον τη φλερτάρει ανοιχτά η Coca-Cola, η οποία θέλει να φτιάξουν από κοινού μια σειρά αναψυκτικά με κανναβιδιόλη για την καναδική αγορά, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τη θέση της στο επιχειρείν.

O δρόμος για τους παραγωγούς κάνναβης είναι πια διάπλατα ανοιχτός, η Aurora γιγαντώθηκε ωστόσο σε μια εποχή που ούτε δάνειο δεν μπορούσε να πάρει από την τράπεζα. Και τώρα, με τη νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά, προσλαμβάνει σαν τρελή, καθώς το τμήμα της ιστοσελίδας της με τις προσλήψεις μετρά αισίως 11 σελίδες με αγγελίες για διάφορες θέσεις εργασίας!

Από το Blogger.