Τι πρέπει να προσέξετε για να χάσετε κιλά εκτός από το φαγητό

featured image

Μιλώντας για απώλεια βάρους, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς είναι η δίαιτα. Πράγματι, οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες που καθορίζουν το σωματικό βάρος.

Ωστόσο, δεν είναι και ο μοναδικός, καθώς το βάρος επηρεάζεται και από άλλες συνήθειες και παράγοντες του τρόπου ζωής, που επιδρούν άμεσα ή έμμεσα στο ενεργειακό ισοζύγιο. Τι άλλο θα πρέπει, λοιπόν, να προσέξει κανείς στην καθημερινότητά του, ώστε να διευκολύνει την προσπάθεια απώλειας βάρους;
Δεύτερος και καθοριστικός, θα λέγαμε, παράγοντας είναι η σωματική δραστηριότητα, αφού η συστηματική ενασχόληση με κάποιο είδος οργανωμένης ή μη-οργανωμένης άσκησης μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ενεργειακή δαπάνη, αλλά και να συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, αποτρέποντας την «πτώση» του βασικού μεταβολικού ρυθμού.

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια, ερευνητικά δεδομένα έχουν αναδείξει τη σημασία δύο ακόμη στοιχείων της καθημερινότητας στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται όλο και πιο φανερό πως ο ύπνος συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, καθώς η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αισθήματος πείνας, αλλά και εντονότερη επιθυμία για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα.

Τέλος, σημαντική φαίνεται ότι είναι και η συμβολή του στρες, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη διαιτητική πρόσληψη, οδηγώντας σε αυξημένη κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν θετικά συναισθήματα, όπως για παράδειγμα τα γλυκά σνακ, καθώς και πρόσληψη τροφής πέρα από το σημείο κορεσμού.

Πηγή: neadiatrofis.gr

 

Από το Blogger.