Δένδιας: Η Τουρκία στη Συρία κάνει μεγάλο λάθος

featured image

Ως μεγάλο λάθος χαρακτήρισε την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, «όπως κάνει αλλεπάλληλα λάθη αυτής της φύσης και μορφής τα τελευταία χρόνια», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του απόψε το βράδυ στην ΕΡΤ1. Τόνισε ότι η επιδίωξη της Τουρκίας να δημιουργήσει μια ζώνη με την μετακίνηση προσφύγων από τη Συρία και την μετεγκατάστασή τους εκεί, ως ζώνη απέναντι στο κουρδικό στοιχείο, είναι παράνομη επισημαίνοντας ότι η μετακίνηση μεταναστών πρέπει να υπόκειται σε κάποιες βασικές αρχές: να είναι εθελούσια και αξιοπρεπής.

«Αυτά δεν συμβαίνουν σε αυτή την περίπτωση. Άρα, αυτό που κάνει η Τουρκία είναι αντίθετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίδιων των προσφύγων που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια» πρόσθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Τουρκία με αυτή της την επιχείρηση «ανοίγει ένα μέτωπο» το οποίο δεν την ωφελεί. «Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος οι Τούρκοι» υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας εξηγώντας ότι «η Τουρκία διαβάζει τον 21ο αιώνα με εγχειρίδιο ανάγνωσης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Και καταλήγει σε λάθος συμπεράσματα και σε λάθος κινήσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση Γιούνκερ περί της μη χρηματοδότησης της ΕΕ της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία σε κατεχόμενη ζώνη στη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «καλά είπε ο κ. Γιούνκερ» αποσαφηνίζοντας παράλληλα ότι «η ΕΕ βεβαίως πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία στον χειρισμό των προσφύγων, όχι όμως να δώσει λεφτά στο τουρκικό κράτος, αλλά να δώσει λεφτά στις οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους, όχι να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια βίαιης μετεγκατάστασης ανθρώπων. Αυτό είναι αντίθετο στο κοινοτικό κεκτημένο» συμπλήρωσε. Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ζήτημα της τουρκικής εισβολής στη Συρία θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών τη Δευτέρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα αντιφατικά μηνύματα από τις ΗΠΑ απάντησε ότι δεν δικαιούται να κρίνει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία και την Τουρκία. «Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Απέναντι σε αυτήν επιδιώκω να έχουμε την πιο ειλικρινή σχέση, να μεγιστοποιήσουμε με αμοιβαία κατανόηση τα οφέλη και από τις δύο πλευρές. Θεωρώ ότι οι σχέσεις μας είναι win win και νομίζω ότι απεδείχθη. Αναφέρομαι σε αυτή τη φάση στην Αμυντική Συμφωνία. Δεν τη θεωρώ όμως μια καταληκτική πορεία μιας συνεργασίας, τη θεωρώ άνοιγμα ενός νέου μεγάλου κεφαλαίου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Ειδικότερα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη νέα αμυντική συμφωνία την οποία χαρακτήρισε ως «εξαιρετική», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη ρητή αναφορά του κ. Πομπέο στην καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, τόσο όσον αφορά την Κύπρο όσο και την ευρύτερη τακτική της Τουρκίας και την προσπάθεια δημιουργίας μιας μη ομαλής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε επίσης τη σημασία του γεγονότος ότι ο κ. Πομπέο επισκέφθηκε την Αθήνα για τρεις ημέρες, χωρίς να συνδυάσει την επίσκεψη αυτή με την "Αγκυρα, ως συνήθιζαν στο παρελθόν οι Αμερικανοί Υπουργοί Εξωτερικών.

Στο σημείο αυτό, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «η ιστορία της Κύπρου μας νοιάζει πάρα πολύ. Και η Ελλάδα έχει προβεί σε σαφή καταδίκη, όπως επίσης επιδιώκει να ληφθούν και ανάλογα μέτρα και να υπάρχει και ανάλογη ευθεία τοποθέτηση σε όλα τα Συμβούλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση» . Πρόσθεσε δε ότι «αυτό το οποίο εμείς, επιδιώκουμε είναι να απομονωθεί η Τουρκία ως προς την τακτική της. Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει πλέον έδαφος, δεν υπάρχει χώρος ούτε στη θάλασσα, για την εποχή των κανονιοφόρων».

Ειδικότερα για το Γιαβούζ είπε «αυτά τα οποία κάνει η Τουρκία είναι αστεία πράγματα» διότι «εκεί που σκάβει ή που δοκιμάζει να σκάψει», αν έχει την τεχνική δυνατότητα, «είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα».

Και πρόσθεσε: «Τι προσπαθούν να κάνουν οι Τούρκοι; Να μας κάνουν εμάς να υπεραντιδράσουμε και έτσι να οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει ότι πρόκειται για ένα βαλκανικό καβγά; Δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα. Έχουμε πει ξεκάθαρα στην Τουρκία ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, ότι αυτές είναι ανόητες ενέργειες. Είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο. Θα υπάρχει καταδίκη. Και στη σκακιέρα του διεθνούς δικαίου που είναι η μόνη που μετράει στην κοινωνία του 21ου αιώνα, η Τουρκία συνεχώς χάνει πιόνια».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει κάνει την ανάλυση της στρατηγικής της έντασης. «Διότι μια πολιτική έντασης επιτρέπει σε μια κυβέρνηση η οποία έχει θέματα να επιβιώνει στο εσωτερικό της μέτωπο. Και κάνει λάθος ανάγνωση κι εκεί. Γιατί αν θέλει να περάσει την κοινωνία του στον 21ο αιώνα σε μια ευρωπαϊκή πορεία, που αυτό θα έπρεπε να είναι η στόχευση του, με αυτόν τον τρόπο δεν καταφέρνει τίποτα. Εκπαιδεύει το εκλογικό του σώμα σε μια ανάλυση του 19ου αιώνα που δεν τον οδηγεί πουθενά, ούτε την Τουρκία, ούτε την τουρκική κοινωνία".

Στο πλαίσιο αυτό ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση». «Δεν αισθανόμαστε ανασφαλείς απέναντι στους Τούρκους» είπε αποσαφηνίζοντας ότι- όπως συμφώνησαν και με τον κ. Πομπέο-η Τουρκία πρέπει να έρθει κοντά στη Δύση, στο σύστημα ιδεών της. «Σε αυτό έχουμε κοινή ανάγνωση και με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, αλλά δεν μας βοηθάει η τουρκική κυβέρνηση» συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι «εμείς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους Τούρκους σε αυτή την πορεία», «η Ελλάδα μπορεί να είναι υπόδειγμα».

Παράλληλα διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα των κανονιοφόρων», «έχουμε φρεγάτες», αλλά «τις ένοπλες δυνάμεις τις έχουμε για να υπερασπίζουμε την ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα και όχι να δημιουργούμε καβγάδες».

Σχετικά με τις δυνατότητες για επανεκκίνηση των σχέσεων ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι αυτό «δεν είναι καθόλου εύκολο. Και γίνεται δυσκολότερο με αυτό που κάνει η Τουρκία. Αυτό που εκπέμπει είναι μια λάθος αντίληψη συνολικά. Η Ελλάδα όμως οφείλει πάντα να προσπαθεί, να έχει και ένα εκπαιδευτικό ρόλο, να δείχνει πώς πρέπει να είναι τα πράγματα. Και πάντα θα εκπέμπουμε στην Τουρκία γλώσσα κατανόησης και καταλαγής και χείρα φιλίας αν η Τουρκία θέλει να τη σηκώσει αυτή την πρόταση».

Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς Δευτέρας και στο συντονισμό Ελλάδας- Κύπρου για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ ο Ν. Δένδιας είπε ότι ήδη γίνονται προετοιμασίες και επαφές με τους εταίρους μας στην ΕΕ, ικανός αριθμός οποίων έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ των θέσεών μας.

Από το Blogger.