Μια θετική έκθεση για το κλείσιμο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης περιμένει το οικονομικό επιτελείο για να καθορίσει τα επόμενα βήματά του στο πεδίο της οικονομίας. Μάλιστα τη βεβαιότητα ότι η πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα «κλείσει» θετικά την επόμενη εβδομάδα εξέφρασαν χθες ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Eurogroup.
«Είμαστε σχεδόν εκεί» είπαν χαρακτηριστικά οι πηγές, που επιβεβαίωσαν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων «ραντεβού» για την ελληνική οικονομία. Στο τέλος του Φεβρουαρίου, η Κομισιόν θα εκδώσει την έκθεσή της για την πέμπτη αξιολόγηση, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής ενισχυμένης εποπτείας. Στη συνέχεια, το Eurogroup Μαρτίου θα «σφραγίσει» και πολιτικά το τέλος της και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επόμενη.
Με μια θετική έκθεση ως «διαβατήριο», ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μπορέσει να επιδιώξει στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να θέσει τις βάσεις για την εξασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για φέτος.
Στο τραπέζι βρίσκεται η αλλαγή χρήσης των ANFA & SMPs προς φιλοεπενδυτικούς – φιλοαναπτυξιακούς σκοπούς, και όχι για τη μείωση του χρέους, η εξασφάλιση χώρου από τα κονδύλια για το μεταναστευτικό, ο μηχανισμός εξομάλυνσης για πιο ασφαλείς δημοσιονομικές πρωτοβουλίες, αλλά και ο μεγάλος στόχος της αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στην περιοχή του 2,5% για τους προϋπολογισμούς του 2021 και του 2022.
Η άσκηση της εξασφάλισης επιπλέον δημοσιονομικού χώρου είναι μια σύνθετη διαδικασία και ένας πρώτος σημαντικός σταθμός είναι ο Ιούνιος του 2020, οπότε ξεκινά και η γερμανική προεδρία. Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να «τρέξουν» η 6η αξιολόγηση, με μεγάλο θέμα τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και την αναμόρφωση των νέων αντικειμενικών.
Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, αναμένεται να ακολουθήσει συνεδρίαση του EuroWorking Group, στις 5 Μαρτίου που θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την προετοιμασία του Eurogroup στις 16 Μαρτίου. Την επόμενη μέρα αναμένονται στοιχεία για το πώς έκλεισε το 2019 στο μέτωπο της ανάπτυξης, με νεότερα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και είναι ένα από τα στοιχεία που θα «μετρήσουν» στη συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 9 Μαρτίου και με αφορμή συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στου Βερολίνο κυβερνητική αποστολή αναμένεται να πραγματοποιήσει επαφές στη Γερμανία σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη – και χρήσιμη – για τα ελληνικά αιτήματα.
Πηγή: www.newsbeast.gr