Επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

featured image

Για περίπου 15 ημέρες θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα – Εξετάζεται αν το ποσό του οικογενειακού εισοδήματος για τους δικαιούχους θα είναι καθαρό και όχι μεικτό

Κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας, η ρύθμιση με την οποία παρέχεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Εθνικός Κλιματικός Νόμος” η συζήτηση του οποίου στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022.

Πρόκειται για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως 600 ευρώ των καταναλωτών ρεύματος, καθώς και για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς για τα υπερκέρδη.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την τροπολογία, δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι:

  • φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 – 31.5.2022.

Η ενίσχυση αντιστοιχεί στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έχουν χορηγήσει οι προμηθευτές και η επιδότηση από το Δημόσιο.

Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr από την Κοινωνία της Πληροφορίας.



Όπως είπε σχετικά στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, «η προσπάθεια είναι να ανοίξει η πλατφόρμα στις 14-15 Ιουνίου για όσους έχουν μεικτό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, για την επιδότηση έως 600 ευρώ στα νοικοκυριά. Θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για περίπου 15 ημέρες, ώστε να κάνουν αιτήσεις όλα τα νοικοκυριά. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αν το ποσό του οικογενειακού εισοδήματος για τους δικαιούχους θα είναι καθαρό και όχι μεικτό, αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Για το βοήθημα θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία εισοδήματος που αφορούν το 2020, για να είναι ομοιόμορφη η κρίση του κράτους για το ύψος της βοήθειας … Σε περίπτωση νοικοκυριών που έχουν κοινό ρολόι, η επιδότηση θα πάει σε ένα ΑΦΜ. Αν γίνουν αιτήσεις πχ από δύο, το ποσό θα μοιραστεί. Αν γίνουν αιτήσεις από πάνω από ένα νοικοκυριά, το ποσό θα δοθεί στην χρονολογικά πρώτη αίτηση που θα κατατεθεί».

Η κοροϊδία με τα υπερκέρδη

Σε σχέση με την έκτακτη εισφορά για τους ηλεκτροπαραγωγούς η τροπολογία προβλέπει ότι θα αφορά την αυξημένη κερδοφορία (μικτό περιθώριο) της περιόδου από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022.

Τα επιπλέον κέρδη, αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις και επιστροφές που έχουν χορηγηθεί προς τους τελικούς καταναλωτές (μέσω των συνδεδεμένων με τους παραγωγούς προμηθευτών) θα φορολογηθούν με ποσοστό 90%.

Το ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανά παραγωγό με μεθοδολογία που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση και θα κατατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Η περιβόητη παρέμβαση της Κυβέρνησης στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας έχει αποδειχθεί βέβαια ότι είναι μια τεράστια φούσκα, καθώς συνεχίζεται με κάθε τρόπο το «πετσόκομμα» των αριθμών με συνεχεία αφαιρέσεις (εκπτώσεις και επιστροφές) προκειμένου να μείνει αλώβητη η αισχροκέρδεια.




Από το Blogger.