Το περίμεναν; Το ένοχο μυστικό για την ευλογιά των πιθήκων

featured image

απο το newsbreak.gr

Προσομοίωση-σοκ τον Μάρτιο 2021 «έβλεπε» ξέσπασμα της νέας θανατηφόρας πανδημίας στις 15 Μαΐου 2022, έπειτα από επίθεση βιοτρομοκρατίας

Για «ασυνήθιστο ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων» έκανε λόγο χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Την Κυριακή ο πρόεδρος της Αμερικής σήμανε συναγερμό. Στη Γαλλία προχωρούν σε στοχευμένη εκστρατεία εμβολιασμού.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε χθες ότι «πρόκειται για σπάνια νόσο», προτείνοντας «επιλεκτικό εμβολιασμό, μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα».

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΠΟΥ κάνει λόγο για 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε όλον τον κόσμο και ακόμα 106 ύποπτες περιπτώσεις. «Το πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής εμφανίστηκε στις 7 Μαΐου», τονίζει και προσθέτει: «Σας ενθαρρύνουμε όλους να αυξήσετε την επαγρύπνηση, για να δούμε πού βρίσκονται τα επίπεδα μετάδοσης και να καταλάβουμε πού πηγαίνει».

Η ευλογιά των πιθήκων δεν εξαπλώνεται συχνά μεταξύ των ανθρώπων, γι’ αυτό και οι ειδικοί έχουν μείνει τώρα έκπληκτοι από την ξαφνική εμφάνισή της εκτός Αφρικής και από τη γρήγορη εξάπλωσή της. Κι όμως, αυτή η «ασυνήθιστη» νόσος, για την οποία ο ΠΟΥ δεν κρύβει την αμηχανία του και τον αιφνιδιασμό του, δεν εμφανίστηκε τόσο απρόσμενα στη ζωή μας.

Η «δημοκρατία» παρουσιάζει με αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι από τον Μάρτιο 2021 μελετήθηκε σενάριο νέας πανδημίας, αυτή τη φορά με ευλογιά των πιθήκων, με το πρώτο κρούσμα, βάσει του συγκεκριμένου μοντέλου, να αναμένεται τον Μάιο 2022 έπειτα από επίθεση βιοτρομοκρατίας.

Οι συμπτώσεις μοιάζουν ανατριχιαστικές. Κάποιοι ίσως βιαστούν να υποθέσουν ότι πρόκειται για fake news ή σενάρια συνωμοσίας. Σε μια πραγματικότητα που η καχυποψία βασιλεύει και το άσπρο γίνεται όλο και πιο εύκολα μαύρο, είτε από κυβερνήσεις είτε από ΜΜΕ ή μέσω social media, είναι λογική μια διστακτικότητα.

Έγινε προσομοίωση

Όμως, το χρέος μιας εφημερίδας είναι να ανακαλύπτει τι αποτελεί είδηση και τι ψέμα. Ετσι, μετά τον αυστηρό έλεγχο και την πλήρη διασταύρωση που έκανε η «δημοκρατία», φέρνει πλέον στο φως όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πράγματι τον Μάρτιο 2021 υπήρξε προσομοίωση για ξέσπασμα πανδημίας ευλογιάς των πιθήκων τον Μάιο του 2022.

Το γεγονός ότι έγινε προσομοίωση τον Μάρτιο του 2021 και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν τον Νοέμβριο του 2021 δεν αμφισβητείται. Τον Μάρτιο του 2021 διοργανώθηκε μια προσομοίωση νέας θανατηφόρας πανδημίας με ασυνήθιστο στέλεχος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, που εξαπλώνεται παγκοσμίως σε διάστημα 18 μηνών. Το ξέσπασμα της πανδημίας ορίζεται στις 15 Μαΐου 2022!

Είναι άγνωστο με ποια κριτήρια επιλέχθηκε από τον Μάρτιο 2021 η ξεχασμένη ευλογιά των πιθήκων ως το ένα και μοναδικό σενάριο για ξέσπασμα νέας πανδημίας τον Μάιο του 2022, όταν και πράγματι εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής. Στο σενάριο αυτό, μάλιστα, γίνεται λόγος για επίθεση βιοτρομοκρατίας.

Το συγκεκριμένο μοντέλο προσομοίωσης σχεδιάστηκε και «έτρεξε» από δύο φορείς. Από το Nuclear Threat Initiative (NTI), μια ΜΚΟ με έδρα την Ουάσινγκτον, για την παγκόσμια ασφάλεια και την αποτροπή της πυρηνικής και βιολογικής τρομοκρατίας, και από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC), το μεγαλύτερο παγκόσμιο φόρουμ για την πολιτική διεθνούς ασφάλειας.

Στην όλη άσκηση συμμετείχαν ηγέτες και ανώτατοι αξιωματούχοι από τη δημόσια υγεία, τη βιομηχανία τεχνολογίας, οργανισμούς διεθνούς ασφαλείας, ιατρική βιομηχανία και «ενεργητική» φιλανθρωπία. Ενδεικτικά, μαζί με τους δύο βασικούς φορείς συμμετείχαν στην προσομοίωση οι:

  • Μπεθ Κάμερον, διευθύντρια Παγκόσμιας Ασφάλειας Υγείας και Βιοάμυνας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
  • Κρις Ελίας, πρόεδρος του Τομέα Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates.
  • Τζορτζ Γκάο, γενικός διευθυντής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC Κίνας).
  • Ρουξάντρα Ντράγκια – Ακλί, διεθνής επικεφαλής της Johnson & Johnson Global Public Health R&D και Janssen Research & Development (η Janssen ανήκει στον όμιλο Johnson & Johnson και είχε βγάλει το μονοδοσικό εμβόλιο για την Covid-19).
  • Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ για Προγράμματα Έκτακτης Ανάγκης.
  • Πέτρα Βίκλαντ, επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της Merck KGaA.
  • Ιζούμι Νακαμίτσου, ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για υποθέσεις αφοπλισμού.
  • Εμιλι Λεπρούστ, CEO και συνιδρύτρια της Twist Bioscience, εταιρίας συνθετικής βιολογίας που κατασκευάζει συνθετικό DNA.

Η περίληψη της προσομοίωσης που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο, είναι η εξής: «Ενα ασυνήθιστο στέλεχος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων πρωτοεμφανίζεται στις 15 Μαΐου 2022 σε μια φανταστική χώρα όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός (Brinia) και αρχίζει να εξαπλώνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Δώδεκα μήνες μετά, κι ενώ υπάρχουν πια περισσότερα από 480.000.000 κρούσματα και 27.000.000 θάνατοι παγκοσμίως, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ότι το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας προκλήθηκε από τρομοκρατική επίθεση με παθογόνο κατασκευασμένο σε εργαστήριο με ανεπαρκή μέτρα βιοασφάλειας και φύλαξης».

Μέχρι το τέλος της άσκησης, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κρούσματα και 270.000.000 θανάτους παγκοσμίως!

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

  1. Για ποιον ακριβώς λόγο το μοναδικό σενάριο που «έτρεξε» η συγκεκριμένη έρευνα αφορούσε αποκλειστικά την ξεχασμένη για όλον τον υπόλοιπο κόσμο εκτός Αφρικής ευλογιά των πιθήκων;
  2. Γιατί ο ΠΟΥ, ενώ συμμετείχε στην έρευνα προσομοίωσης πριν από έναν χρόνο, παραμένει αιφνιδιασμένος, προσπαθώντας και ο ίδιος «να καταλάβει πού πηγαίνει αυτή η έξαρση»;
  3. Προς το παρόν όλα όσα «προέβλεψε» το συγκεκριμένο σενάριο πραγματοποιούνται με τρομακτική ακρίβεια. Απομένει να φανεί αν υπάρχει και σχέση βιοτρομοκρατίας.
  4. Για ποιο λόγο ενώ όλοι οι φορείς συγκλίνουν ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός και ότι δεν υπάρχει ανησυχία, οι χώρες σπεύδουν ήδη να εφοδιαστούν με εκατομμύρια εμβόλια; Με μόλις ένα κρούσμα στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν δαπάνησε 119.000.000 για αγορά 13.000.000 πρόσθετων δόσεων του εμβολίου Jynneos. Χθες γνωστοποιήθηκε ότι το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Ε.Ε. με μαζικές παραγγελίες. Το 2003, με 71 κρούσματα στις ΗΠΑ δεν υπήρξε τέτοιος συναγερμός.

(κάτω) Η 1η από τις 36 σελίδες με τα αποτελέσματα της προσομοίωσης για πανδημία ευλογιάς των πιθήκων, που δημοσίευσαν τον Νοέμβριο 2021 η ΝΤΙ, ΜΚΟ με έδρα την Ουάσινγκτον, και η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, το μεγαλύτερο παγκόσμιο φόρουμ για την πολιτική διεθνούς ασφάλειας. Η έρευνα έγινε τον Μάρτιο 2021. (πάνω αριστερά) Μαζί με τους δύο βασικούς φορείς συμμετείχαν στην προσομοίωση και ανώτατα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, του CDC Κίνας, της Johnson & Johnson, του ΠΟΥ, της Merck, κ.ά. (πάνω δεξιά) Το σενάριο προέβλεπε ξέσπασμα της πανδημίας ευλογιάς των πιθήκων στις 15 Μαΐου 2022. Στην πραγματικότητα, το κρούσμα «μηδέν» εμφανίστηκε στη Βρετανία στις 7 Μαΐου 2022


Ανατριχιαστικές οι συμπτώσεις! Οι τέσσερις φάσεις του μοντέλου και η πραγματικότητα που ζούμε

Το βασικό μοντέλο του σεναρίου είναι:


  • Φάση 1: 15 Μαΐου 2022, επίθεση – ξέσπασμα επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων στην Μπρίνια. Ως τις 5 Ιουνίου η χώρα έχει 1.421 κρούσματα και 4 θανάτους.
  • Φάση 2: 10 Ιανουαρίου 2023 – Σε αυτό το σημείο, έξι μήνες μετά, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 83 χώρες, με 70.000.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.300.000 θανάτους. Διαπιστώνεται ότι ο ιός έχει σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικός στα εμβόλια. Παρατηρούνται προβλήματα στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα. Χώρες που έλαβαν γοργά επιθετικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε θανάτους και νοσηρότητα από χώρες που προτεραιοποίησαν την οικονομία – ελεύθερη μετακίνηση και υποτίμησαν τις συνέπειες του ιού.
  • Φάση 3: 10 Μαΐου 2023 – Βρισκόμαστε 12 μήνες μετά το αρχικό ξέσπασμα. Υπάρχουν πάνω από 480.000.000 κρούσματα και 27.000.000 θάνατοι παγκοσμίως. Αποκαλύπτεται ότι η πανδημία προκλήθηκε από τρομοκρατική ομάδα που διείσδυσε σε βιολογικό εργαστήριο. Το σενάριο αποκαλύπτει ότι μια ανεξάρτητη ομάδα τρομοκρατών συνεργάστηκε παράνομα με ινστιτούτο Ιολογίας σε μια γειτονική χώρα (Αρνικα, επίσης φανταστικό κράτος), εχθρική της Μπρίνια. Οι τρομοκράτες συνεργάστηκαν με επιστήμονες, με σκοπό να φτιάξουν ένα εξαιρετικά μεταδοτικό και θανατηφόρο παθογόνο, το οποίο διέσπειραν κατά τη διάρκεια εθνικών διακοπών, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού ταξίδευε εγχώρια και διεθνώς.
  • Φάση 4 (τελική φάση): 1 Δεκεμβρίου 2023 – 3,2 δισεκατομμύρια κρούσματα και 271.000.000 θάνατοι παγκοσμίως. Οι διαφορές στις εθνικές πολιτικές των κρατών συμβάλλουν σε σημαντικές μεταβολές στα αποτελέσματα.

Τι έχει συμβεί ως τώρα

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο ΠΟΥ, το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εμφανίστηκε στις 7 Μαΐου 2022 στη Βρετανία, έπειτα από ταξίδι κατοίκου του Ηνωμένου Βασιλείου στη Νιγηρία, όπου η ασθένεια είναι ενδημική.

Μέχρι χθες υπήρχαν 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε τουλάχιστον 15 χώρες εκτός Αφρικής, συν 106 ύποπτες περιπτώσεις.

Η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι καινούργια. Αναγνωρίστηκε πρώτη φορά το 1958, αλλά τα πρώτα κρούσματα σε ανθρώπους εντοπίστηκαν το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έκτοτε είναι ενδημική στην Αφρική, χωρίς όμως ποτέ να απασχολήσει την κοινή γνώμη στις ανεπτυγμένες χώρες.

Μάλιστα, το 2003 υπήρξε ένα μικρό ξέσπασμα εκτός Αφρικής, στις ΗΠΑ. Μολύνθηκαν τότε 71 άνθρωποι, θάνατος δεν σημειώθηκε και ο ιός επί αμερικανικού εδάφους «έσβησε» γρήγορα χωρίς να υπάρξει καν συναγερμός.

Η επικεφαλής με τις διασυνδέσεις

Η Μάργκαρετ Χάμπουργκ, αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Βιοπολιτικής και Προγραμμάτων του NTI

Η αναλυτική έκθεση της προσομοίωσης υπογράφεται από την αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Βιοπολιτικής και Προγραμμάτων του NTI Μάργκαρετ Χάμπουργκ.

Το 1997 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον διόρισε τη Χάμπουργκ ως βοηθό γραμματέα Αξιολόγησης στο υπ. Υγείας. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει επίτροπος στον FDA, βοηθός διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, μέλος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Υγείας στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, μέλος στα Δ.Σ. του Ιδρύματος Ροκφέλερ και του πανεπιστημίου Ροκφέλερ, καθώς και μέλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ας σημειωθεί ότι στη διάρκεια της θητείας της (2009-2015) ως επίτροπος του αμερικανικού FDA, ο Οργανισμός Φαρμάκων επικρίθηκε για επιτάχυνση στις διαδικασίες εγκρίσεων φαρμάκων εις βάρος της ασφάλειας. Μόνο το 2014 ο FDA υπό την ηγεσία της Χάμπουργκ ενέκρινε 51 φάρμακα, τα περισσότερα σε πάνω από 20 χρόνια.

Ο Φάουτσι χορηγός της εταιρίας που βγάζει το μοναδικό εμβόλιο

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων

Το 2001, η Bavarian Nordic, μια δανεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας, πρότεινε στο Ινστιτούτο του δρος Φάουτσι την παρασκευή ενός εμβολίου κατά της ευλογιάς. Ο Άντονι Φάουτσι χρηματοδότησε την έρευνα της Bavarian Nordic με 171.000.000 δολάρια.

Παράλληλα, ο Φάουτσι άρχισε να χρηματοδοτεί και ανταγωνίστριες εταιρίες. Η σύμβαση για 20.000.000 δόσεις του νέου εμβολίου κατά της ευλογιάς, που πήρε εν τέλει το όνομα Jynneos, αναμενόταν να ανατεθεί το 2006.

Ο ΠΟΥ έχει αποθηκεύσει περίπου 31.000.000 παλιές δόσεις εμβολίου ευλογιάς, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν χάσει ισχύ, αφού κατασκευάστηκαν εδώ και δεκαετίες.

Το «κλασικό» εμβόλιο κατά της ευλογιάς σχετίζεται με σπάνιες, αλλά σοβαρές παρενέργειες και δεν πρέπει να χορηγείται σε ορισμένους ασθενείς. Το 2019, το Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και το FDA ενέκριναν τη χρήση του Jynneos, του νέου εμβολίου της Bavarian Nordic, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, όσο και της ευλογιάς.

Αυτές τις ημέρες οι ΗΠΑ έκαναν μια τεράστια παραγγελία, 13.000.000 επιπλέον δόσεων του εμβολίου Jynneos για 119.000.000 δολάρια. Τις τελευταίες ημέρες οι μετοχές της εταιρίας ανέβηκαν πάνω από 26%.

Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), πασχίζει να εκτινάξει τη χρηματοδότηση για φάρμακα και εμβόλια κατά της βιοτρομοκρατίας. Το πρόγραμμα βιοάμυνας προχώρησε «τρέχοντας». Μέσα σε 12 μήνες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το NIAID ανακοίνωσε έναν έκτακτο τεράστιο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για έρευνα στη βιοάμυνα, ύψους 1,7 δισ. δολαρίων.

Υποθετικές απειλές

Έκτοτε, αυτές οι τεράστιες μεταφορές χρημάτων με στόχο υποθετικές απειλές εξόργιζαν κατά καιρούς πολλούς στον τομέα της επιστημονικής κοινότητας, που θεωρούσαν ότι γίνονταν σε βάρος της αντιμετώπισης πραγματικών απειλών για την υγεία. Η ετήσια χρηματοδότηση του NIAID για τη βιοάμυνα αυξήθηκε ραγδαία. Ο Φάουτσι μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας εταιρίες σε μεγάλη κλίμακα.

Το 2004 το Κογκρέσο ενέκρινε το Project Bioshield, νομοθεσία που προσφέρει 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία για την ανάπτυξη και προμήθεια εμβολίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση βιολογικής επίθεσης. Σε αυτό το πρότζεκτ εντάχθηκε εξαρχής και το Jynneos.

Ο Φάουτσι έχει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη διάθεσή του για να «στοιχηματίζει» κάθε φορά σε εταιρίες, ελπίζοντας ότι θα βρουν το επόμενο εμβόλιο ή φάρμακο που θα αποτελέσει επιτυχία. Η WSJ έγραφε από το 2005 κιόλας για παράπονα επιχειρηματιών για το κλειστό «Κλαμπ Φάουτσι», που αποτελείται από ευνοούμενες εταιρίες.


Από το Blogger.