Ερχονται αυξήσεις «φωτιά»

featured image

Μπαράζ ανατιμήσεων από τον Σεπτέμβριο σε βασικά είδη διατροφής

Σε έναν εφιάλτη διαρκείας έχει μετατραπεί για τα νοικοκυριά το ισχυρό κύμα ακρίβειας που πλήττει ανεξέλεγκτα τη χώρα, κυρίως σε ενέργεια, καύσιμα, αλλά και βασικά είδη διατροφής, την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ φαίνεται να μην έχουν τέλος.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει στα ύψη για 14ο συνεχή μήνα, οι καταναλωτές έχουν έρθει σε απόγνωση, βλέποντας τους μισθούς και τις συντάξεις τους καθηλωμένες, αλλά τις τιμές να έχουν καταγράψει άνοδο πάνω από 30% μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Ηδη τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να αυξήσουν και πάλι τους τιμοκαταλόγους τους από τον Σεπτέμβριο με αναπροσαρμογές σε βασικά είδη διατροφής, αφού εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν λάβει αυξημένους τιμοκαταλόγους από τους προμηθευτές τους. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο συγκράτησης ή απορρόφησης των ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα το «μάρμαρο» να κληθούν να πληρώσουν ακόμα μια φορά οι καταναλωτές.

Οπως αναφέρει o πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν πως τα νοικοκυριά κόβουν ακόμα και από τα απαραίτητα, όπως είναι, για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά, οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 5,6% ανά μονάδα προϊόντος, ενώ αντίθετα οι τιμές τους αυξήθηκαν συνολικά κατά 6,2%. Λόγω πολέμου οι αυξήσεις έχουν κυριολεκτικά πολλαπλασιαστεί στα άλευρα και στο ηλιέλαιο. Σε αυτά έχουν προστεθεί οι παλιές τιμές των αποθεμάτων ζωοτροφών με τις αυξήσεις των νέων τιμών, ενώ η συνέχεια κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι.



Νέες αυξήσεις

Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένονται αυξήσεις σε περισσότερα από 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, που θα αφορούν τουλάχιστον 40 κατηγορίες, με το ποσοστό αύξησης μεσοσταθμικά να ανέρχεται στο 10% με 15%.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Δωρεάν διάθεση του σήματος για τα μακεδονικά προϊόντα

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των σούπερ μάρκετ, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται ένα νέο κύμα ακρίβειας σε:

  • κρουασάν, τσουρέκια και κέικ έως και 20%,
  • τυριά έως 12%,
  • σαπούνια & υγρά πιάτων έως 9%,
  • ζυμαρικά έως 8%,
  • καθαριστικά και μαλακτικά ρούχων έως 8% και
  • ρύζι 5%.

Οι τιμές χονδρικής

Το στίγμα των τεράστιων ανατιμήσεων δίνουν και οι χονδρεμπορικές τιμές, οι οποίες αναμένεται να περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ άμεσα και να βάλουν νέα «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τη βιομηχανία, τα ποσοστά με τις εκτιμώμενες αυξήσεις που θα έρθουν από Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ως εξής: Κονσέρβες +15%, καλλυντικά +25%, γαλακτοκομικά +12%, μαργαρίνες +20%, αλλαντικά +10%, γλυκίσματα – μπισκότα +20%, παγωτά +5%, απορρυπαντικά +15% και προϊόντα περιποίησης και φροντίδας +18%.

Πρόκειται για εφιαλτικές αυξήσεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν άμεσα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στη χώρα μας, δεν αναμένεται να υπάρξουν ελλείψεις σε προϊόντα.




Από το Blogger.