Έρχεται το τέλος του ρωσοουκρανικού πολέμου; – Μυστικές συνομιλίες Ρωσίας και ΗΠΑ στην Άγκυρα

featured image


Με τον χειμώνα προ των πυλών, τα σενάρια περί επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «φουντώνουν», με ανεπιβεβαίωτες φήμες να κάνουν λόγο πως Μόσχα και Κίεβο έχουν ήδη προχωρήσει παρασκηνιακά σε έναν «συμβιβασμό».

Τα σενάρια ενισχύονται και από τη μυστικοπάθεια που επέδειξαν Ρωσία και ΗΠΑ γύρω από τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα σήμερα το μεσημέρι στην Άγκυρα μεταξύ της αμερικανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας, οι οποίες εκπροσωπούνταν από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Την είδηση για τη μυστική αυτή συνάντηση αποκάλυψε η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», η οποία ανέφερε πως αντιπροσωπείες των δύο υπερδυνάμεων βρίσκονται στο έδαφος της Τουρκίας, είδηση την οποία το Κρεμλίνο ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε. Το δημοσίευμα του ρωσικού Μέσου, πάντως, δεν διευκρινίζει το λόγο της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών.

Ενδεικτικό, ωστόσο, της κρισιμότητας της εν λόγω συνάντησης είναι και το γεγονός πως τη ρωσική πλευρά φέρεται να εκπροσωπεί ο διευθυντής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Sergei Naryshkin, ενώ την αμερικανική πλευρά ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.

Παράλληλα, σε σημερινές δηλώσεις του από την πόλη της Χερσώνας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, για ειρήνη σε όλη την χώρα». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να ενισχύσουν όσα ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica», σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είχαν καλέσει το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας.



Οι φήμες πως, παρασκηνιακά, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, είχαν ήδη ενισχυθεί και από το γεγονός ότι, ενώ πολλοί προειδοποιούσαν για σκληρές μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για τον έλεγχο της Χερσώνας, η Ρωσία ανακοίνωσε αιφνιδίως πως οι δυνάμεις της αποχωρούν από το δυτικό τμήμα της όχθης του Δνείπερου για τα ανατολικά, κάτι που σήμανε ολική παράδοση της ουκρανικής πόλης. Μάλιστα τα διεθνή ΜΜΕ επισήμαναν πως οι Ρώσοι κατάφεραν να φύγουν από τη πόλη, χωρίς προβλήματα, σε αντίθεση με άλλες επαρχίες που επανακαταλήφθηκαν από τους Ουκρανούς.

Τι σηματοδοτεί η συνάντηση στην Άγκυρα

Το σημερινό κρίσιμο τετ-α-τετ μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επαφών που φέρονται να είχαν το τελευταίο διάστημα Αμερικάνοι και Ρώσοι αξιωματούχοι για μια σειρά από θέματα, με βασικότερο τη μη περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία με χρήση πυρηνικών όπλων.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και ο διακαής πόθος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ξαναφέρει τη Ρωσία και την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε ανάλογο κλίμα είναι και η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανέφερε πως είναι στο χέρι της Ουκρανίας να αποφασίσει ποιοι όροι είναι αποδεκτοί στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει εναντίον της η Ρωσία, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να στηρίζει το Κίεβο.

«Η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει ποιοι όροι είναι αποδεκτοί. Εμείς θα τους στηρίξουμε», είπε ο γ.γ. της Συμμαχίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Από το Blogger.