Τέλος στην εκμετάλλευση των αλόγων που είχε εξελιχθεί σε κακοποίηση


Τέλος εποχής για τις ιπποδρομίες στην Ελλάδα. Μία εξέλιξη η οποία έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, αλλά άργησε χαρακτηριστικά. Παρά τα fake news για δήθεν χιλιάδες που χάνουν το ψωμί τους, η αληθεια είναι διαφορετική. Περί τα 200 άτομα ήταν οι άμεσοι εμπλεκόμενοι εκ των οποίων, 70 απορροφήθηκαν/αποζημιώθηκαν ήδη από τον ΟΠΑΠ.

Εντάξει, σε μία ελεύθερη οικονομία ζούμε, υπάρχουν πάντα οικονομικοί και επιχειρηματικοί λόγοι για να συνεχίζεται μία δραστηριότητα, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και την διάσταση του πολιτισμού σε ό,τι κάνουμε. Αλίμονο εάν λειτουργούμε μόνο με γνώμονα το επιχειρείν και το συμφέρον.

Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι ένα βασικό κριτήριο του πολιτισμού, είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στα ζώα. Το ίδιο το επίπεδο του πολιτισμού σε μία χώρα, κρίνεται από τον σεβασμό στα ζώα.

Όταν λοιπόν οι ίδιες οι συνθήκες οδηγούν την ιπποδρομία σε …αποδρομή και αυτή εξελίσσεται μάλλον σε μαρτύριο για τα άλογα αντί για μία υγιή άμιλλα, τότε η απόφαση ήταν επιβεβλημένη. Οι οικονομικοί λόγοι δεν αφορούν την κοινωνία. Οι ανθρωπιστικοί λόγοι όμως δεν επιδέχονται ούτε αμφισβήτηση, ουτε καθυστέρηση.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά:

Ο σημερινός αριθμός ενεργών αλόγων στο Μαρκόπουλο είναι περίπου 170. Συνεπώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διοργανωθούν σωστές ιπποδρομίες.

Μία απογοητευτική εικόνα, η οποία όμως είναι και άκρως επικίνδυνη.

Πολλές ιπποδρομίες έχουν διεξαχθεί με λιγότερα άλογα από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό.

Αρκετά άλογα έχουν εγγραφεί σε ιπποδρομίες παρότι δεν ήταν σε κατάλληλη φόρμα. Κάποια άλογα αναγκάζονταν και έτρεχαν κάθε εβδομάδα. Έλεος!

Αυτή η πρακτική είναι επιβλαβής όχι μόνο για την ανταγωνιστικότητα των αγώνων, αλλά και για την υγεία και την ευζωία των αλόγων.

Φανταστείτε, έναν αθλητή να αγωνίζεται σε επίσημους αγώνες, μέρα παρά μέρα! Αυτή είναι η ορθή η αναλογία για να συγκρίνουμε την ταλαιπωρία των αλόγων ναι τον άνθρωπο.

Δεν υπήρχε περίπτωση ο συγκεκριμένος αθλητής να ανταπεξέλθει, θα είχε καταστρέψει τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα του.

Υπήρξαν επίσης αρκετές περιπτώσεις αλόγων που αποχώρησαν από τους αγώνες, καθώς οι προπονητές τους δεν εξασφάλισαν αναβάτες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητα των ιπποδρομιών. Είχε ήδη τεθεί λοιπόν και το θέμα της αξιοπιστίας, ειδικά σε έναν τομέα όπου διακινούνται χρήματα, και αυτό είναι επίσης επικίνδυνο.

Η εκμετάλλευση των αλόγων όμως, έτσι όπως είχε εξελιχθεί η όλη ιστορία, ήταν η σημαντικότερη αιτία που οι ιπποδρομίες έπρεπε άμεσα να σταματήσουν. Έπρεπε ήδη να έχουν σταματήσει.

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.

Από το Blogger.