H Ελλάδα θα χτυπηθεί περισσότερο...

featured image

…ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Τις τελευταίες μέρες έχουν δημοσιευτεί αναλύσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και αξιόπιστα μέσα όπως ο Economist οι οποίες εκτιμούν ότι…η ελληνική οικονομία – και παρά την καλή επίδοση στο υγειονομικό τομέα – θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγματα από την δίχως ιστορικό προηγούμενο ύφεση που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανασυγκρότησης (ΟΟΣΑ) εκτίμησε ότι το πλήγμα στην παραγωγή της χώρας, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, θα είναι της τάξης του 35%, ξεπερνώντας ακόμα και τη ζημιά που θα έχουν η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες σταμάτησαν όλη τους τη παραγωγή και έβαλαν λουκέτο στις περισσότερες δραστηριότητες της οικονομίας.

[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

Ο Economist με ειδικό του άρθρο εστίασε στο «τρομακτικό πλήγμα» που θα δεχθεί η Ελλάδα από τον τουρισμό “O τουριστικός κλάδος αντιπροσώπευε το ήμισυ της οικονομικής ανάπτυξης το 2018, περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ (90% σε ορισμένες περιοχές του νότιου Αιγαίου) και το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας της χώρας. Τώρα οι τουρίστες έχουν σταματήσει να έρχονται”.


Η υπερβολικά μεγάλη σημασία του τουρισμού στην Ελληνική οικονομία – και το μέγεθος του σε σχέση με τον μικρό ελληνικό πληθυσμό φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Αν και η Ελλάδα δε συγκρίνεται σε συνολικό αριθμό αφίξεων με τις ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, σε αναλογία κατά κεφαλήν, η εικόνα βγάζει νέο πρωταθλητή:

Για κάθε κάτοικο της Ελλάδας αντιστοιχούν σχεδόν τρεις τουρίστες (με διανυκτέρευση).

Σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία αντιστοιχεί περίπου 1,5 επισκέπτης.

Στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, σε κάθε κάτοικο αντιστοιχεί… μισός τουρίστας.

Είναι λοιπόν η υπερβολικά μεγάλη συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία και η απόλυτη διακοπή των ταξιδιών για το κοντινό προσεχές μέλλον ο συνδυασμός που θα χτυπήσει την Ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λαμβάνει σοβαρά υπ’οψιν τις διεθνείς εκτιμήσεις για τις συνέπειες της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Το Σαββατοκύριακο σε ερώτηση του newmoney αν θεωρεί ότι τέτοιες αναλύσεις μπορεί να είναι μονόπλευρες ή τρομολαγνικές είπε πως όχι και πως το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά τα δεδομένα για να προσαρμόσει την πολιτική της.

newmoney.gr

[/expander_maker]





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Από το Blogger.