Τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου επέστρεψε 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ

featured image

Στην καταβολή προς τη ΔΕΠΑ του συνόλου των αναδρομικών χρεώσεων που επιδίκασε το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο προχώρησε χθες η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου, BOTAS.

Πρόκειται για ποσό που ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 200 εκατ. ευρώ και το οποίο θα πιστωθεί στη συνέχεια αναλογικά σε όλους τους πελάτες της ΔΕΠΑ, ενώ η εξέλιξη αποτελεί σημαντικό «ατού» για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που είναι σε εξέλιξη.

Η διαφορά των δύο εταιρειών αφορούσε τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου που αγοράζει η ΔΕΠΑ από την ΒΟΤΑS, το οποίο εισάγεται μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου. Η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης (ICC) εκδόθηκε στις 10 Ιανουαρίου και με την καταβολή των αναδρομικών χρεώσεων, όπως επισημαίνει η ΔΕΠΑ σε σχετική ανακοίνωση, κλείνει και τυπικά η μακροχρόνια, διάρκειας 9 ετών, διαμάχη των δύο εταιρειών. Η νέα χαμηλότερη τιμή χρέωσης εφαρμόζεται ήδη για τις τρέχουσες παραδόσεις φυσικού αερίου από τον περασμένο Ιανουάριο.


Ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμος Θωμάς, δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ:

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική είδηση στην πιο κατάλληλη στιγμή, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, σημείωσε:

«Η οριστική διευθέτηση της μακροχρόνιας διαφοράς με την BOTAS και με τρόπο εξαιρετικά επωφελή για τη ΔΕΠΑ, δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να μειώσουμε το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου προς όφελος των πελατών και της χώρας μας.

Η επιστροφή των αναδρομικών χρεώσεων αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητα της ΔΕΠΑ και των πελατών της και ενισχύει κατά πολύ την οικονομική και εμπορική αξία της η οποία την τοποθετεί στην κορυφή της ενεργειακής πυραμίδας στα Βαλκάνια. Οι υπηρεσίες μας αποτιμούν ήδη το αποτέλεσμα και σύντομα θα προχωρήσουν στον επιμερισμό του ποσού της επιστροφής για κάθε πελάτη».

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εξαγοράς της ΔΕΠΑ Εμπορίας λήγει στις 23 Μαρτίου.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Από το Blogger.