Κοντά στα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς

featured image

Διατήρησαν τα κέρδη τους σήμερα τα ομόλογα, καθώς οι επενδυτές έλαβαν υπόψη τη δραματική κίνηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια σε μία προσπάθεια να περιορίσει την οικονομική επίπτωση από τον κορονοϊό. Η αιφνιδιαστική μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα), η πρώτη που έγινε μετά το 2008 ύστερα από μη προγραμματισμένη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, συνοδεύθηκε από σχόλια που τονίζουν τόσο την έκταση της πρόκλησης όσο και τα όρια της νομισματικής πολιτικής.

Ως αντίδραση, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του αμερικανικού Δημοσίου, η οποία μειώνεται όταν αυξάνονται οι τιμές, διατηρήθηκε κάτω από το 1%, κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,9060% που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης διατηρήθηκαν, επίσης, κοντά σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου αναφοράς να κινείται περί το -0,64%, κοντά στα χαμηλά επίπεδα εξαμήνου που σημειώθηκαν τη Δευτέρα. Ορισμένοι είδαν την ασυνήθιστη κίνηση της Fed ως μία απόφαση για δυναμική και έγκαιρη κίνηση, επειδή αναμένει περαιτέρω οικονομική ζημία από την εξάπλωση του κορονοϊού. «Έστειλαν το μήνυμα της βούλησής τους να λάβουν και άλλα μέτρα, κάτι που εξηγεί το νέο ράλι που βλέπουμε στα ομόλογα», δήλωσε στέλεχος της Legal & General Investment management, προσθέτοντας: «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το σοκ από την πλευρά της προσφοράς, αλλά θα στηρίξει τη ζήτηση και την εμπιστοσύνη».


Με τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια να είναι σε ζήτηση, το δολάριο κινείτο κοντά στα χαμηλά επίπεδα πενταμήνου έναντι του γεν και υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο ετών έναντι του ελβετικού φράγκου, ενώ ήταν σταθερό σε σχέση με ένα καλάθι έξι μεγάλων νομισμάτων.

Τα διεθνή χρηματιστήρια είχαν ανάμεικτες επιδόσεις, καθώς οι επενδυτές έλαβαν υπόψη την κίνηση της Fed και την ισχυρή επίδοση του Τζο Μπάιντεν στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Euro Stoxx 600 σημείωνε κέρδη 1,4% στις 13.00 ώρα Ελλάδας. Στην Wall Street, οι προθεσμιακές τιμές του S&P 500 σημείωναν άνοδο 1,5% μετά τις επιδόσεις του Μπάιντεν, έχοντας μειωθεί στη διάρκεια της νύχτας, παρά τη μείωση του επιτοκίου της Fed. Ο Μπάιντεν, μετριοπαθής που θεωρείται λιγότερο πιθανό να αυξήσει τους φόρους και να επιβάλει νέες χρηματοπιστωτικές ρυθμίσεις, κέρδισε τις προκριματικές εκλογές σε εννέα Πολιτείες. Έτσι, θα μονομαχήσει με τον δημοκρατικό σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα του υποψήφιου των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί τις μετοχές σε 49 χώρες, σημείωνε κέρδη 0,2%.

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Fed ήρθε μετά από τη μεταβολή των επιτοκίων στην αγορά χρήματος στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Τα προθεσμιακά επιτόκια κινήθηκαν γρήγορα, αναμένοντας μία τέτοια μείωση του επιτοκίου της Fed κατά την προγραμματισμένη συνεδρίασή της τον Μάρτιο. Τώρα, τα προθεσμιακά επιτόκια προεξοφλούν και άλλη μείωση 50 μονάδων βάσης (του επιτοκίου της Fed) τον Ιούλιο, παρά το ότι οι επενδυτές και η ίδια η Fed αμφισβητούν ότι η χαλάρωση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης στη δημόσια υγεία.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Από το Blogger.