«Μαζική θεραπεία σοκ» ετοιμάζει η Ιταλία κατά του κορονοϊού

featured image

Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες στο πλαίσιο μιας «μαζικής θεραπείας σοκ» για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του ξεσπάσματος του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα χρησιμοποιήσουμε μια μαζική θεραπεία σοκ. Για να εξέλθουμε απ» αυτή την κατάσταση επείγουσας ανάγκης, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους ανθρώπινους και τους οικονομικούς πόρους», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ο Κόντε πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει «πλήρως» την ευελιξία που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα μέτρα ύψους περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει την οικονομία να αντισταθεί στη χειρότερη εκδήλωση της ασθένειας στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ από τον τωρινό στόχο του 2,2%, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Γερμανία ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της οικονομίας

Την ίδια ώρα. η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πακέτο μέτρων με σκοπό να υποστηριχθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εν μέσω του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων του κορονοϊού, ο οποίος εντείνει τις ανησυχίες πως επίκειται ύφεση.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση να απαγορευθούν τις επόμενες εβδομάδες όλες οι συναθροίσεις χιλίων και πλέον ανθρώπων στη χώρα, όπου η ανησυχία αυξάνεται καθημερινά εξαιτίας της επιδημίας.

Τα βασικά οικονομικά μέτρα αφορούν τη διευκόλυνση προς εταιρείες σε δυσκολία να θέτουν προσωρινά σε αργία τους εργαζομένους τους ή να μειώνουν τις ώρες εργασίας τους, τη χορήγηση δανείων, ενώ προβλέπει επίσης τη δαπάνη 12,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στις υποδομές τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών.

Ως προς το μέτρο της αργίας των υπαλλήλων ή της μείωσης των ωραρίων, οι εταιρείες που θα θελήσουν να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση του δημοσίου θα χρειάζεται να αποδείξουν ότι επηρεάζεται τουλάχιστον το ένα τρίτο των εργαζομένων τους από το προσωρινό πρόβλημα που πλήττει την παραγωγή τους. Στην περίπτωση κρουσμάτων του κοροναϊού μεταξύ των υπαλλήλων τους, το ποσοστό αυτό θα μειώνεται στο 10%.

Η Γερμανία είχε κάνει χρήση ανάλογων μέτρων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, κάτι που επέτρεψε να μη χαθεί μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας.


«Δεν θα σας εγκαταλείψουμε, θα σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο», υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ απευθυνόμενος στις γερμανικές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά το κονδύλι των πρόσθετων επενδύσεων, προβλέπεται για την περίοδο 2021-2024 στους τομείς των μεταφορών, των ακινήτων και της πληροφορικής.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης.

Το πακέτο αυτό πάντως είναι πολύ λιγότερο εκτενές από ό,τι επιδίωκαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Ο ήσσων εταίρος της κυβέρνησης τάσσονταν υπέρ ενός πολύ ευρύτερου πακέτου τόνωσης της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήθελε να υπάρξει μείωση των φόρων και χαλάρωση των πολύ αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων στη Γερμανία, ώστε να διαγραφούν χρέη πολλών κοινοτήτων σε δυσκολία, ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά οι συντηρητικοί, πάντα προσηλωμένοι στη δημοσιονομική ορθοδοξία, απέρριψαν αμέσως την ιδέα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού πλησιάζει πλέον το φράγμα των χιλίων στη Γερμανία. Μετά την Ιταλία και τη Γαλλία, αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης η οποία πλήττεται περισσότερο.

Ο Σολτς δήλωσε πριν από λίγο στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk ότι δεν είναι ακόμα σαφές το εάν η επιδημία θα έχει πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Σολτς, η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τη ρευστότητα της αγοράς.

Από την πλευρά του, ο Γενς Σπαν κάλεσε να ακυρωθούν «μέχρι νεοτέρας όλες οι συγκεντρώσεις χιλίων και πλέον ανθρώπων», μέτρο που έχει ήδη υιοθετήσει η Γαλλία.

Όμως η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία φάνηκε να απορρίπτει την εφαρμογή του μέτρου, ανακοινώνοντας πως τα πρωταθλήματά της θα συνεχιστούν όπως προβλέπεται μέχρι τα μέσα Μαΐου, αλλά διαβεβαιώνοντας πως θα συζητήσει την κατάσταση με τις ομάδες. Αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο, όπως στην Ιταλία, ώστε να διεξάγονται οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Το σχέδιο της Αυστραλίας

Στο μεταξύ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικών βοηθημάτων προς τους πολίτες, στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικών κινήτρων δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) όπως μετέδωσε σήμερα το Sky News.

Ωστόσο η προοπτική αυτή προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις από αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του, σύμφωνα με το Sky News.

Παράλληλα ανοιχτά παραμένουν το θέμα των οικονομικών επιχορηγήσεων προς τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και η παροχή φορολογικών κινήτρων, καθώς η κυβέρνηση Μόρισον εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Από το Blogger.