Να γιατί οι κεφαλιές δεν είναι τελικά… καλή ιδέα

featured image

Μπορεί όλοι να θαυμάζουμε τα πελώρια άλματα του Κριστιάνο Ρονάλντο και τις απίθανες κεφαλιές του, μόνο που μια νέα μελέτη μάς λέει πως η ανακατεύθυνση αντικειμένων με το κεφάλι δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Οι ερευνητές, στο άρθρο τους στο περιοδικό «JAMA Ophthalmology», βρήκαν μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ ποδοσφαιριστών που χτυπούν συχνά την μπάλα με το κεφάλι και λειτουργίας εγκεφάλου σε γνωστικό και οπτικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι μικρά και επαναλαμβανόμενα χτυπήματα με το κεφάλι μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επιβλαβή, ακόμα και όταν δεν καταλήγουν σε τραύματα ή διάσειση.


Η έρευνα ανέλυσε 78 υγιείς ποδοσφαιριστές, στους μισούς εκ των οποίων ζητήθηκε να χτυπούν την μπάλα με το κεφάλι και στους άλλους μόνο με τα πόδια.

Όταν ολοκλήρωσαν το έργο, τους έβαλαν να κάνουν δυο σταθμισμένα τεστ εκτίμησης οπτικών και γνωστικών ικανοτήτων.

Οι παίκτες που εκτέλεσαν τις κεφαλιές βρέθηκε πως σκόραραν χαμηλότερα από τους άλλους και στις δύο δοκιμασίες. Όχι μόνο αμέσως μετά τις κεφαλιές, αλλά ακόμα και 2 ώρες αργότερα. Αλλά και την επόμενη μέρα τελικά, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν ανέφερε τραύμα ή σωματικά συμπτώματα.

Τέτοια ήπια τραύματα λαμβάνουν χώρα ακόμα και όταν δεν το καταλαβαίνουμε, μας λένε οι επιστήμονες. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη μελέτη που ανιχνεύει προβλήματα στις κεφαλιές, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα αν οι χαμηλότερες επιδόσεις στα μάτια και το μυαλό είναι μόνιμες…

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Από το Blogger.