Kορονοϊος και Εγκυμοσύνη

featured image

Ο πρόσφατα εμφανισθείς κορονοϊός στην Κίνα, αποτελεί ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κορονοϊών. Παρόμοιο στέλεχος δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην Κίνα. Ανήκει στην οικογένεια των ιών που προκαλούν σοβαρού τύπου οξύ αναπνευστικό σύνδρομο.

Ο χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από την στιγμή που θα έρθει σε επαφή κάποιος με τον ιό, έως να εκδηλώσει συμπτώματα είναι κατά μέσο όρο πέντε ημέρες, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.

Μετάδοση και συμπτώματα της νόσου

Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω του αναπνευστικού συστήματος, μέσω σταγονιδίων, δηλαδή σωματικών υγρών. Όπως ακριβώς και η γρίπη.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι ίδια με εκείνα της απλής γρίπης ή της πνευμονίας:

Πυρετός. Δύσπνοια. Βήχας. Καταρροή.

Μπορεί σπάνια να συνυπάρχουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σε μερικούς ασθενείς, όπως:

Ναυτία. Διάρροια.

Πόσο κινδυνεύουν οι  γυναίκες σε εγκυμοσύνη;

Υπάρχει λίγη πληροφόρηση όσον αφορά την μόλυνση από τον ιό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε δύο μελέτες που αφορούσαν 18 έγκυες γυναίκες με υποψία ή διαγνωσμένη μόλυνση από τον ιό, δεν βρέθηκε εργαστηριακό εύρημα που να δείχνει ότι είχε προσβληθεί το έμβρυο. Ακόμη όμως είναι πολύ νωρίς για να είμαστε βέβαιοι ότι ο ιός δεν προσβάλλει το έμβρυο πριν, κατά την διάρκεια ή μετά τον τοκετό.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό των γυναικών στην εγκυμοσύνη, γνωρίζουμε ότι τις κάνουν περισσότερο ευπαθείς σε ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος, ενώ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τον γενικό πληθυσμό.

Έχει παρατηρηθεί ότι άλλοι τύποι κορονοϊού μπορεί να προκαλέσουν αποβολή ή ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου. Όμως, δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή δεδομένα για τον συγκεκριμένο τύπο κορονοϊού (2019-nCoV). Το σίγουρο πάντως, είναι ότι ο υψηλός πυρετός στο πρώτο τρίμηνο αυξάνει την πιθανότητα αποβολής καθώς και την πιθανότητα ανωμαλιών στο έμβρυο.

Κλείστε ραντεβού με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη εδώ

Αναφορές για μετάδοση του ιού σε νεογνά

Έχουν αναφερθεί δύο περιστατικά με προσβεβλημένα από τον ιό νεογνά. Στο πρώτο η διάγνωση έγινε 17 ημέρες μετά την γέννηση του και είχε προσβληθεί από την μητέρα του που είχε μολυνθεί, ενώ το δεύτερο νεογνό διαγνώστηκε 36 ώρες μετά την γέννηση του, χωρίς να ήταν δυνατό να προσδιοριστεί από πού μολύνθηκε.


Όσον αφορά στην περίοδο του θηλασμού δεν υπάρχει ακόμη εύρημα που να δείχνει ότι ο ιός ανευρίσκεται στο μητρικό γάλα. Όμως είναι σίγουρο ότι μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό με σταγονίδια από μια μητέρα που νοσεί.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης για τις εγκύους;

Τα μέτρα πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας σε έγκυες που έχουν προσβληθεί είναι τα ίδια που χρησιμοποιούνται και στον γενικό πληθυσμό.

Μέτρα πρόληψης για εγκύους αποτελούν:

Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών μετά από την προετοιμασία φαγητών, μετά από χρήση τουαλέτας, μετά από κηπουρική ή επαφή με σκουπίδια και ζώα. Μην μοιράζεστε το φαγητό σας, το ποτό σας ή μαχαιροπήρουνα με άλλους ανθρώπους. Αποφύγετε να ταξιδέψετε σε χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα. Αποφύγετε τα “κοινωνικά φιλιά” και γενικότερα την επαφή με σωματικά υγρά άλλων ανθρώπων, άμεσα ή έμμεσα. Αποφύγετε την επαφή με άτομα που μπορεί να νοσούν. Αποφύγετε την επαφή των χεριών σας με το πρόσωπό σας (μάτια, μύτη, στόμα), αν δεν έχετε πλύνει πρώτα τα χέρια σας (σε αυτό θα βοηθήσει αν φοράτε μια απλή χειρουργική μάσκα).

Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι βασικό και αποτελεσματικό μέτρο στην πρόληψη και αποφυγή μετάδοσης μολύνσεων. Ο καλύτερος τρόπος πλυσίματος χεριών είναι:

Βρέξτε τα χέρια σας και βάλτε σαπούνι σε αυτά. Τρίψτε τα χέρια σας μεταξύ τους για περίπου είκοσι με τριάντα δευτερόλεπτα. Σιγουρευτείτε ότι πλένετε τους καρπούς, το δέρμα κάτω από τα νύχια και ανάμεσα στα δάχτυλα. Ξεπλύνετε τα χέρια σας. Στεγνώστε, κατά προτίμηση με χειροπετσέτες που θα τις πετάξετε μετά.

Αν βρίσκεστε κάπου που δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας, χρησιμοποιείστε αντισηπτικό τζελ χεριών (τα καλύτερα είναι εκείνα που περιέχουν οινόπνευμα).

Γενικότερα, φροντίστε τον οργανισμό σας και το αμυντικό σας σύστημα, αποφεύγοντας το κάπνισμα, το αλκοόλ, την λάθος διατροφή.

Φροντίστε να τρέφεστε σωστά, να κοιμάστε αρκετά και εντάξτε λίγη γυμναστική στην καθημερινότητα σας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μην υπάρξει πανικός κι αν έχετε ύποπτα συμπτώματα, καλό θα είναι να ενημερωθεί άμεσα ο γυναικολόγος σας για να σας δώσει τις σωστές οδηγίες.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη στο 210 7251112 & 6945 58717 ή μπείτε στην  ιστοσελίδα στο andreaskomis.gr.

Το Μαιευτικό & Γυναικολογικό ιατρείο του Ανδρέα Κόμη είναι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό για την παρακολούθηση μιας ασφαλούς εγκυμοσύνης, αλλά και για την ορθή διάγνωση – αποτελεσματική θεραπεία των διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων.

Ακολουθήστε τον Ανδρέα Κόμη στο Facebook, στο YouTube και στο Instagram

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Από το Blogger.