Κορονοϊός: Σχέδιο άμεσης δράσης για την στήριξη των επιχειρήσεις και των εργαζόμενων

featured image

Το πρώτο πακέτο οικονομικών μέτρων, «αντίδοτο» στον κορονοϊό, για τη στήριξη επιχειρήσεων  και εργαζομένων ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα πρώτα μέτρα θα αφορούν τις περιοχές εκείνες όπου με κρατική εντολή έχει σταματήσει η λειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα αφορούν την Ηλεία, την Αχαΐα και τη Ζάκυνθο όπου έχουν κατεβάσει «ρολά», θέατρα, σινεμά, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή το σχέδιο προβλέπει αναστολή της καταβολής ΦΠΑ για κάποιο διάστημα καθώς και της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Αυτά είναι τα δυο πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής στις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά  θα αναστέλλουν την λειτουργία τους προκειμένου να περιοριστεί ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού.  Αν χρειαστεί, η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό, θα επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές της χώρας και θα αφορά πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Για όλο το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές θα απαλλάσσονται από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αλλά και από την καταβολή μισθών στους εργαζόμενους.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών εξετάσθηκαν και άλλα μέτρα όπως η επιδότηση από το δημόσιο των μισθών των εργαζομένων που θα μείνουν απλήρωτοι λόγω αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.


Για το μέτρο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε σκόπιμο να ληφθεί απόφαση αφού πρώτα τεθεί προς συζήτηση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου προκειμένου να συμφωνηθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα. Τα μέτρα τα οποία εξετάζονται σε συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ στελεχών των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού, θα ανακοινώνονται σταδιακά και θα κλιμακώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι δημόσιες υποδομές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και οι κρατικές ενεργειακές επιχειρήσεις προκειμένου να προλάβουν ή κι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κρούσματα κορονοϊού στο προσωπικό τους.

Το βάρος δίνεται στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη χώρα και ιδίως σε εκείνες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Επίσης στο Εθνικό Κέντρο Ενέργειας Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι καθώς και στα περιφερειακά της Θεσσαλονίκης και της Πτολεμαΐδας. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο ΔΕΣΦΑ και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο νησάκι της Ρεβυθούσας. Στα πρώτα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται είναι οι τακτικές προληπτικές απολυμάνσεις των χώρων ενώ παράλληλα έχουν επαναεξεταστεί οι βάρδιες σε μονάδες και κέντρα ενεργειακού ελέγχου.

Στο μέτωπο του τουρισμού, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προχωρά σε εσπευσμένη καταγραφή των επιπτώσεων του κορονοϊού στα ελληνικά ξενοδοχεία. Στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η μείωση των προκρατήσεων κυμαίνεται μεταξύ 35% και 50%, ενώ καταγράφονται και οι πρώτες ακυρώσεις οργανωμένων ταξιδιών σε Σαντορίνη και Μύκονο.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Από το Blogger.