Αλέξης Κούγιας κατά πατέρα 16χρονου – «Έχει τρεις σελίδες ποινικό μητρώο» (βίντεο)

featured image


Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κυριακή Κλιάμπα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης.

Ο δικηγόρος του αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας μίλησε για την υπόθεση.

Σχολιάζοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις του πατέρα του 16χρονου ότι «θα πάρει τον νόμο στα χέρια του», είπε ότι «το συγκεκριμένο πρόσωπο που δήλωσε ότι θα πάρει τον νόμο στα χέρια του δεν είναι άγνωστο στη δικαιοσύνη. Έχει 3 σελίδες ποινικό μητρώο, έχει αδικήματα για κατ’ επανάληψη εγκληματικές πράξεις έχει βεβαρημένη παρελθόν».

«Έχουμε την εξής διάταξη για τον 16χρονο. Το πρώτο είναι η κλοπή, το δεύτερο είναι ότι οδηγεί χωρίς δίπλωμα και το τρίτο είναι ότι αντιμετωπίζει το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο εις βάρος των αστυνομικών. Ο εντολέας μου αντιμετωπίζει το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, όχι ότι ήθελε να το σκοτώσει το παιδί αλλά να σκεφθεί ότι εάν πυροβολήσει μπορεί να τον σκοτώσει, και αυτό να το λάβει υπόψιν του» πρόσθεσε στην εκπομπή του Mega «Χαμογέλα και Πάλι!».

«Θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου γιατί έχει διαρρεύσει μέρος της δικογραφίας, και μάλιστα επιλεκτικά γιατί το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της δικογραφίας, η προφορική απολογία του κατηγορουμένου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Έχει δημοσιοποιηθεί μόνο το απολογητικό υπόμνημα και αυτό επιλεκτικά και εκτίθεται ο εντολέας μου», δήλωσε.

«Πράγματι υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να τηρεί ο αστυνομικός όταν καταδιώκει κάποιον. Όταν καταλήγει αυτή η διαδικασία, και αφού έχουν προηγηθεί προειδοποιήσεις προς τον καταδιωκόμενο ηχητικά ή με φανούς και ηχητικά. Ακολούθως έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το όπλο του κάνοντας προειδοποιητικές βολές και ακολούθως μπορεί είτε να χτυπήσει – εάν είναι πεζός – σε τέτοιο σημείο  τον καταδιωκόμενο, που να του προκαλέσει μία «μικρή ζημιά» και όχι τη ζωή  του, αλλά όταν αντιληφθεί ότι κινδυνεύει η ίδια η ζωή του αστυνομικού ή κάποιου συναδέλφου του ή ενός πολίτη, μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο του και να του αφαιρέσει τη ζωή, χωρίς να έχει συνέπειες», είπε ο κ. Κούγιας.



Ως προς το χρονικό της καταδίωξης ο κ. Κούγιας εξήγησε λεπτομερώς. «Εδώ όμως δεν έχουμε αυτή την περίπτωση. Ξεχνάμε ένα προηγούμενο. Όλοι μιλούν για έναν ανήλικο. Σε αυτή την καταδίωξη δεν υπήρχε κανένας ανήλικος. Η γνώση που είχαν τα δύο πληρώματα των δικυκλιστών ήταν ότι ένας πολίτης, αδιευκρίνιστου ηλικίας και αδιευκρίνιστου χρώματος, έχει διαπράξει μία παράνομη πράξη, έχει κλέψει βενζίνη. Τους το λέει ο υπάλληλος και ξεκινούν να αναζητούν το αυτοκίνητο στην περιοχή. Βρίσκουν το αυτοκίνητο, το πλησιάζουν, αρχίζουν με τους φανούς και τα ηχητικά σήματα να δείχνουν προς τα έξω ότι γίνεται καταδίωξη. Προλαβαίνουν το αυτοκίνητο αυτό σε ένα κόκκινο φανάρι και εκεί η μία μοτοσυκλέτα πλησιάζει, η άλλη μοτοσυκλέτα που βρισκόταν ο εντολέας μου κρατά απόσταση ασφαλείας και ειδοποιούν και λένε να σταματήσουν για να κάνουν έλεγχο», τόνισε.

«Ο οδηγός του αυτοκίνητου, το οποίο έχει φιμέ τζάμια, αρνείται τον έλεγχο, παραβιάζει το κόκκινο με κίνδυνο ζωή ς των διασταυρωμένων ΙΧ, και αρχίζει και τρέχει. Τον ακολουθούν τον πλησιάζουν και παλιά δεν σταματάει, παραβιάζει και άλλο φανάρι.  Παραβίασε 3 φανάρια και ξεκινά μία περιοχή χωρίς φανάρια που είναι η περιοχή που οδηγεί στις φυλακές των Διαβατών και μόνο νταλίκες περνούν. Εκεί κοντά είναι και ο καταυλισμός των Ρομά. Εκεί τον ξαναπλησιάζουν και ξεκινά μία καταδίωξη αλλά εκείνος με χειρόφρενα, σαν έμπειρος οδηγός και χωρίς να ξέρουν την ηλικία του, αρχίζει και κάνει αναστροφές στο αυτοκίνητο προσπαθώντας να εμβολίσει την μοτοσυκλέτα. Την Τρίτη φορά και κοντά τις γραμμές του τρένου, ο καταδιωκόμενος κάνει πάλι την ίδια ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πρώτη μοτοσυκλέτα τον πλησιάζει και ο καταδιωκόμενος φέρεται εναντίον της και η οποία εν συνεχεία βγαίνει από τον δρόμο. Εκεί ο εντολέας μου αποφασίζει να πυροβολήσει χαμηλά, και αυτό αποδεικνύεται, δύο φορές προειδοποιητικά. Η σφαίρα με την αναπήδηση πάει στον τοίχο ενός ξενώνα  και η άλλη είχε δυστυχώς αυτό το αποτέλεσμα. Ο αστυνομικός δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει», συνέχισε περιγράφοντας το χρονικό της καταδίωξης που οδήγησε στον πυροβολισμό του 16χρονου.

Για τις ενέργειες που έκαναν μετά οι δικυκλιστές της αστυνομίας ο Αλέξης Κούγιας σημείωσε πως περίμεναν την ΟΠΚΕ και ανακάλυψαν στη συνέχεια ότι ο οδηγός είναι τραυματισμένος.

Για τη διαφωνία του ανακριτή και του εισαγγελέα, ο δικηγόρος του αστυνομικού σχολίασε: «Ο ανακριτής που έκανε την ανάκριση είναι ο μόνος που έρχεται σε επαφή με τον κατηγορούμενο. Αυτός τον υποδέχεται, αυτός δίνει την προθεσμία, αυτός ανακρίνει. Ο εισαγγελέας είναι αυτός που ασκεί την ποινική δίωξη. Ρώτησε απλώς τον εντολέα μου εάν ισχύουν αυτά που είπε στον ανακριτή, και φύγαμε περιμένοντας την γνωμοδότηση. Ο ανακριτής είπε ότι πρέπει να παραμείνει ελεύθερος ο εντολέας μου χωρίς περιοριστικούς όρους».

«Υπήρξε ένας μάρτυρας που πήγε και κατέθεσε κρυφά χωρίς να το γνωρίζει κανείς και φέρεται να υποστήριξε αυτά ακριβώς που είπε ο αστυνομικός. Αυτή η  κατάθεση άρθηκε πριν το απολογητικό υπόμνημα του αστυνομικού», πρόσθεσε.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Από το Blogger.