Η Τουρκία ζητά την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο

featured image


Δίχως τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας μετά τη συνεδρίασή του να τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει την στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

Το συμβούλιο ανέφερε ότι δόθηκε μήνυμα στην Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα τις δραστηριότητες που αφορούν στη στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί η ύπαρξη οποιασδήποτε τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα, η οποία αδιαφορεί για τις προτάσεις διαλόγου, να τερματίσει το συντομότερο δυνατό τις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς και ολες τις παραβιάσεις διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ακόμα, το συμβούλιο προσθέτει ότι «εκφράσαμε ικανοποίηση για την αποδοχή της ΤΔΒΚ ως παρατηρητή στο TDT (σ.σ.  Οργανισμό Τουρκικών Κρατών) και δηλώσαμε ότι αναμένουμε παρόμοια βήματα από άλλους διεθνείς οργανισμούς και χώρες».



Το τουρκικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είχε διάρκεια πάνω από τρεις ώρες. Ως βασικό του αντικείμενο είχε την απόφαση ή μη για χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ωστόσο στην ατζέντα υπήρχε και το ζήτημα των ελληνικών νησιών.

Μόλις πριν λίγες ώρες, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. κ. Όστιν είχε καταστήσει σαφές στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ότι η Ουάσινγκτον δεν βλέπει με θετικό μάτι μία πιθανή εισβολή στη Συρία. Αμέσως μετά, η Άγκυρα επανάρχεται στο αφήγημά της για τα νησιά του Αιγαίου, διατηρώντας την ένταση, ενώ παράλληλα καταφέρεται και εναντίον των ΗΠΑ για τις μονάδες που έχει μεταφέρει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας, ούτε λίγο, ούτε πολύ, τον Αμερικανικό στρατό, ως εχθρικό εναντίον της στρατό και απειλή για την ασφάλειά της.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία βγάλει το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν», σύμφωνα με νέα NAVTEX που εκδόθηκε.

Το γεωτρύπανο βγαίνει στην περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου, κοντά στις τουρκικές ακτές από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 23 Ιανουαρίου.

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, είχε προαναγγείλει προ ημερών την έξοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο.

Αναλυτικά η NAVTEX που εκδόθηκε

MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDÜLHAMİD HAN, HAKAN İLHAN, KUTSİ İLHAN AND MURAT İLHAN BETWEEN 02 DEC 22-31 JAN 23 IN TAŞUCU-1 AREA BOUNDED BY;
36 06.63 K – 034 05.63 D
36 08.63 K – 034 05.65 D
36 08.62 K – 034 08.12 D
36 06.60 K – 034 08.10 D
10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 312159Z JAN 23.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Από το Blogger.