Διαμάχη στη Βουλή για τις νέες ταυτότητες: «Αποτελούν φακέλωμα των πολιτών», «κάπου να μπει ένας φραγμός στην γραφικότητα»

featured image


Σύντομα «έρχονται» οι νέες ταυτότητες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νότης Μηταράκης.

Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα προχωρήσει, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, στην έκδοση νέων ταυτοτήτων, οι οποίες πλέον θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

«Τον Σεπτέμβριο προχωράμε στην έκδοση νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, την έκδοση νέων διαβατηρίων» εξήγησε ο Υπουργός.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος 17 χ 10,7 εκατοστά και θα είναι αντίστοιχες με αυτές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε θα τσαλακώνονται όπως οι τωρινές και θα είναι πολύ εύκολο να αποθηκευτούν σε ένα πορτοφόλι με τις υπόλοιπες κάρτες.



Αντιδράσεις

Θεωρίες συνωμοσίας βλέπει πίσω τις νέες ταυτότητες ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, λέγοντας στην παρέμβασή του στη Βουλή ότι «πρόκειται για μία ταυτότητα με δυνατότητα γεωεντοπισμού και συλλογής πληροφοριών και φακελώματος του πολίτη. Σε ποια εθνική ή υπερεθνική βάση δεδομένων θα γίνεται η επεξεργασία τους; Ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες;». O πρόεδρος της Νίκης αναρωτήθηκε μάλιστα τι θα γίνει με τους πολίτες που θα αρνηθούν να βγάλουν τη νέα ταυτότητα. «Υπάρχει δυνατότητα προαιρετικότητας ή θα κινδυνεύει ο πολίτης που δε θέλει να την πάρει να τεθεί εκτός δικαιωμάτων και ελευθεριών, ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας;».

Τέλος, αναρωτήθηκε αν στα άρθρα που θέλει να αναθεωρήσει η Νέα Δημοκρατία είναι και το να σβηστεί το όνομα της Αγίας Τριάδος από την «προμετωπίδα του συντάγματος» που είναι γραμμένη με αίμα των αγωνιστών του 1821.

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη

«Είναι σχεδόν γελοίο η κριτική ενός Πολιτικού Αρχηγού για τις νέες ταυτότητες, να είναι ότι ‘έχουν γεωεντοπισμό και άρα θα ξέρουν ανά πάσα στιγμή που βρισκόμαστε κλπ’, ας πληροφορήσει κάποιος τον κ. Νατσιό ότι γεωεντοπισμό έχουν όλες οι συσκευές των κινητών τηλεφώνων! Αν θέλει κάποιος να βρει που είσαι δεν χρειάζεται καμία νέα ταυτότητα. Κάπου να μπει ένας φραγμός στην γραφικότητα», ήταν η απάντηση, μέσω tweet, του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Από το Blogger.