”Όλοι με έλεγαν Π….@να και τελικά έγινα”-Γιατί αυξάνονται οι ανήλικες που εκπορνεύονται

featured image


Κάπου μέσα στο 2022 οι έντρομοι γονείς μιας 16χρονης στη Λουάρ-Ατλαντίκ της Γαλλίας, ήρθαν σε επαφή με μια ειδική κοινωνική υπηρεσία, που δεν είχε πολύ καιρό λειτουργίας. Ζήτησαν επειγόντως βοήθεια για τη κόρη τους, η οποία είχε… εκπορνευτεί. Είχε παρενοχληθεί μετά τη δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών στο διαδίκτυο και ομολόγησε:

«Όλοι με έλεγαν πόρνη, κατέληξα να το κάνω».

«14,3 ετών. Αυτή είναι η μέση ηλικία των νέων που βρίσκονται σε κατάσταση πορνείας στο Λίγηρα-Ατλαντίκα, και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νεαρά κορίτσια» εξηγεί στο γαλλικό Μediapart η Léa Messina, υπεύθυνη ειδικού προγράμματος της ATDEC που παρεμβαίνει για να εντοπίσει τις περιπτώσεις ανήλικης πορνείας και να βοηθήσει.

Είναι μια γραμμή βοήθειας που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2022 για επαγγελματίες, γονείς ή ανηλίκους άμεσα ενδιαφερόμενους. «Κυρίως οι επαγγελματίες μας καλούν, υποδεικνύει η Léa, και όλο και περισσότερο οι συγγενείς». Η γραμμή δέχεται δέκα έως τριάντα κλήσεις την εβδομάδα.

Τα πρώτα σημάδια

Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια, ότι πολλές νεαρές είναι «υποψήφιες» να γλιστρήσουν στην πορνεία, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν.

Αυτό που παρατηρείται συστηματικά είναι οι περιπτώσεις φυγής των κοριτσιών, που τις περισσότερες φορές διαρκεί μερικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Στη συνέχεια παρατηρούμε μια στροφή προς μεγαλύτερες διαδρομές και μερικές φορές το βράδυ, τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα. Μπορεί επίσης να υπάρξει σχολική απουσία, κακές βαθμολογίες στο σχολείο, αλλαγή συμπεριφοράς» λέει η Lea. Σύμφωνα με γαλλική έκθεση του 2022 ένα από τα βασικά σημάδια είναι οι κοπέλες μπορεί να μιλάνε με αγνώστους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλάζουν το λεξιλόγιό τους για τη σεξουαλικότητα, υιοθετούν πρόστυχο λεξιλόγιο, επιδίδονται σε «εξευτελιστικές» σεξουαλικές σχέσεις με σχεδόν αδιάφορο τόνο.

ΥπερσεξουαλικότηταΈνα χαρακτηριστικό των νεαρών αυτών κοριτσιών είναι ότι ότι υιοθετούν υπερσεξουαλικούς ενδυματολογικούς κώδικες, ζώντας σε μια κοινωνία που προωθεί αυτό το μοντέλο.

Η υπερσεξουαλικοποίηση της καθημερινότητας ενθαρρύνεται καθημερινά από τα Μέσα και και όχι μόνο. Στο ενημερωτικό περιοδικό της με τίτλο «Γυναίκες και άνδρες στο σύμπαν της σεξουαλοποίησης» η Centres de planning familial στις Βρυξέλλες δείχνει τον βαθμό στον οποίο οι πολιτιστικές παραγωγές, και ιδιαίτερα η διαφήμιση, έχουν ξεφύγει από τη λογική της «σεξουαλοποίησης», η οποία συνίσταται στο να προσδώσει σεξουαλικό χαρακτήρα σε συμπεριφορές που δεν διαθέτουν από μόνες τους, ιδίως σε σκοπούς υποκίνησης της αγοράς, σε μια λογική υπερσεξουαλικότητας.

Αυτές οι διαφημιστικές παραγωγές (μουσικά βίντεο, ριάλιτι, βιντεοπαιχνίδια, ταινίες κ.λπ.) έχουν αντίκτυπο στους εφήβους που τείνουν να αντιλαμβάνονται αυτές τις εικόνες ως «κανονικότητα».

«Αυτό θέτει ένα πρόβλημα που αφορά τους εφήβους που βρίσκονται σε μια ηλικία που γενικά θέλουν να ανταποκρίνονται στον κανόνα, να μοιάζουν με τα είδωλά τους, να είναι δημοφιλείς. Με αυτή την αυξημένη ανάγκη να είναι γνωστοί και αναγνωρισμένοι, οι έφηβοι υιοθετούν τις συμπεριφορές και το βλέμμα ορισμένων σταρ. Στη συνέχεια επιδιώκουν να κερδίσουν αυτή τη δημοτικότητα με το να είναι «σέξι», ενώ όσοι δεν βρίσκονται σε αυτά τα μοντέλα ή δεν θέλουν να συμμορφωθούν με αυτά αμφισβητούν την ταυτότητά τους».

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ της υπερσεξουαλικότητας και, αφενός, του υπερφιλελευθερισμού, και, αφετέρου, της «πατριαρχίας», της εμπορευματοποίησης του σώματος. Ίσως από τα πιο ανησυχητικά χαρακτηριστικά του φαινομένου είναι ότι στη Γαλλία οι ανήλικες κοπέλες δεν αισθάνονται θύματα, τις περισσότερες φορές, επειδή βρίσκονται υπό «επιρροή» και ζούνε σε συνθήκες βίας, ώστε να καταλήγουν στη συστηματική εκπόρνευση. Άραγε μήπως το φαινόμενο υπάρχει σε πολύ περισσότερες πόλεις στον κόσμο, αλλά στη Λουάρ-Ατλαντίκ έχει δημιουργηθεί αυτή η ειδική υπηρεσία που το διαχειρίζεται με προσοχή;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Νεότερη Παλαιότερη