«Φουντώνει» η γρίπη – Ανησυχία από την εξάπλωσή της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες!

featured image



Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει σε όλο τον κόσμο η εξάπλωση της γρίπης, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, καθώς σημαντική διασπορά του ιού σημειώθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τα συνολικά ποσοστά των ατόμων που απευθύνθηκαν στην πρωτοβάθμια φροντίδα με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και βρέθηκαν θετικά τελικά στον ιό της γρίπης αυξήθηκαν σε 4%, από 3% την προηγούμενη εβδομάδα καταγραφής. Ωστόσο τα ποσοστά αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το όριο της επιδημίας, που έχει οριστεί στο 10%.


Αναλυτικότερα, από τις 41 χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν συστήματα επιτήρησης της γρίπης οι 20 δήλωσαν ότι δεν καταγράφουν γενικευμένη δραστηριότητα γρίπης, 17 ανέφεραν σποραδική εξάπλωση, δύο περιφερειακή εξάπλωση (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο – Σκοτία), μία ανέφερε εκτεταμένη δραστηριότητα (Καζακστάν) και μία κατέγραψε υψηλή δραστηριότητα και τοπική εξάπλωση (Μάλτα). Στη Γερμανία τα ποσοστά θετικότητας ξεπερνούν, ωστόσο, το όριο συναγερμού του 10%, καθώς το 13% των ατόμων με συμπτώματα που υποβάλλονται σε εξέταση για τον ιό της γρίπης αποδεικνύονται θετικά στον ιό.

Στη χώρα μας καταγράφηκε ξαφνική και μη αναμενόμενη έξαρση της γρίπης στα τέλη του καλοκαιριού και συγκεκριμένα από τα τέλη Αυγούστου έως τον Σεπτέμβριο, κυρίως στις Κυκλάδες και περισσότερο ανάμεσα σε νεαρούς ενηλίκους.



Στη συνέχεια, όμως, και ενώ πολλοί επιστήμονες περίμεναν την έλευση της γρίπης νωρίτερα από την αναμενόμενη εποχή -η οποία φυσιολογικά εκτείνεται από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τον Μάρτιο- τα κρούσματα μειώθηκαν δραματικά.





Σήμερα, και σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης (10 έως 16 Οκτωβρίου), από τα 32 κλινικά δείγματα που εξετάστηκαν σε εφτά νοσοκομεία και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε όλη τη χώρα, προέκυψε μόλις ένα θετικό στον ιό της γρίπης περιστατικό. Οι εποχικές ιώσεις και η γρίπη, ωστόσο, δεν αποκλείεται και στη χώρα μας να εμφανίσουν μεγάλη έξαρση τις επόμενες εβδομάδες.


Έτσι, δεν αποκλείεται -όπως λένε οι ειδικοί- αυτό να κάνει τους αδύναμους οργανισμούς και τα άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό ιδιαίτερα ευάλωτα στη βαριά νόσηση, ακόμη στην πιο απλή ίωση.

Ωστόσο, η πιθανότητα ταυτόχρονης επιδημίας γρίπης και κορωνοϊού δεν είναι πιθανό σενάριο. Το μοτίβο που επικράτησε στο νότιο ημισφαίριο -στο οποίο προηγήθηκε ο χειμώνας τους προηγούμενους μήνες- είναι τα κύματα της γρίπης να εναλλάσσονται με αυτά του Covid-19. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ωστόσο, στην πιθανότητα εναλλασσόμενων κυμάτων γρίπης – Covid είναι να επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, αλλά και να πιεστεί επιπλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Άλλωστε το ΕΣΥ έχει αρχίζει να «γεμίζει» ξανά, ενώ το προσωπικό δεν έχει άλλες αντοχές έπειτα από τρία χρόνια πανδημίας.







Από το Blogger.