Δίχως τέλος ο εφιάλτης της ακρίβειας: Νέο κύμα ανατιμήσεων έρχεται από τον Σεπτέμβριο (vid)

featured image


Στον χορό των αυξήσεων των τιμών πρωταγωνιστούν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το ράλι της ραγδαίας αύξησης των τιμών στον τομέα των τροφίμων συνεχίζεται, καθώς τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν άλλη μια ανησυχητική άνοδο τον Ιούλιο, επιβαρύνοντας σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών.

Μετά από μια περίοδο εννέα μηνών σχετικής συγκράτησης, ο πληθωρισμός επιτάχυνε τους ρυθμούς του τον περασμένο μήνα, φθάνοντας το 2,5% (έναντι 1,8% τον Ιούνιο), με τον δείκτη τροφίμων να καταγράφει μια εντυπωσιακή αύξηση 12,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στον χορό των αυξήσεων των τιμών πρωταγωνιστούν τα φρούτα (+19,4%), τα λαχανικά (+15,5%) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (+14,4%). Τα στερεά καύσιμα εκτοξεύονται κατά 26,6%, ενώ σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται στο κόστος των αεροπορικών ταξιδιών, καταγράφοντας αύξηση 11,6%.



Νέες ανατιμήσεις

Καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν τα είδη πρώτης ανάγκης ή προτιμούν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι σχετικά φθηνότερα σε σύγκριση με τα επώνυμα εναλλακτικά προϊόντα, οι βιομηχανίες ετοιμάζονται να αποστείλουν νέους τιμοκαταλόγους, που φέρουν ανοδικές προσαρμογές για τα βασικά αγαθά. Η μέση αύξηση αναμένεται να κυμανθεί από 8% έως 10%, περιλαμβάνοντας τουλάχιστον 100 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Η σημαντικότερη αύξηση αναμένεται στο παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί έως και 45%.

Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να αισθανθούν σταδιακά τον αντίκτυπο αυτών των αυξήσεων των τιμών από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τα αποθέματα που διατηρούν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Αυτό το εξελισσόμενο σενάριο υπογραμμίζει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ προσφοράς, ζήτησης και καταναλωτικής συμπεριφοράς, καθώς οι αγορές διαχειρίζονται αυτές τις διακυμάνσεις των τιμών σε ένα περιβάλλον οικονομικών ανησυχιών και μεταβαλλόμενων καταναλωτικών προτιμήσεων.




ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Από το Blogger.