Νικολακόπουλος για προανακριτική: Δεν μπορεί κάποιος να είναι ανακριτής και μάρτυρας

featured image

Στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής αναφορικά με την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, με απόφαση που έλαβε η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της προανακριτικής Ανδράς Νικολακόπουλος.

«Είναι κατανοητό και απολύτως λογικό ότι κάποιος δεν μπορεί να είναι ανακριτής και μάρτυρας και η Ειδική Προανακριτική Επιτροπή ασκεί ανακριτικά καθήκοντα. Αν κάποιος εμπλέκεται στην υπόθεση και κρίνεται ότι πρέπει να έρθει ως μάρτυρας δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής» είπε ο κ. Νικολακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν δεν οριστούν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντικαταστήσουν τον κ. Πολάκη και τον κ. Τζανακόπουλο, ο κ. Νικολακόπουλος απάντησε: «Ο κ. Πολάκης είπε δημοσίως ότι εγώ θα εμφανιστώ στην Επιτροπή. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική, ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ακραίες συμπεριφορές ασέβειας προς τους νόμους, προς τις δημοκρατικές αποφάσεις της Επιτροπής. Δεν είναι μία απόφαση που την έλαβε μόνη της, δεν την πρότεινε καν η ΚΟ της ΝΔ, την πρότεινε η ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Είναι απόφαση νομική, κυρίως. Από τη στιγμή που καλούμαστε να κάνουμε ένα ανακριτικό έργο, οφείλουμε και εμείς να σεβαστούμε τους νόμους».

Για το θέμα των προσφυγικών ροών, ο κ. Νικολακόπουλος σημείωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ: «Νομίζω ότι εξελίσσεται σε ασύμμετρη πραγματικά απειλή». «Έχουμε κάνει σαφώς προσπάθειες να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα, πλην όμως η πολιτική μας είναι εντελώς διαφορετική, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε. «Ήδη λαμβάνουμε μέτρα, μέτρα τα οποία αφορούν την καλύτερη προστασία των συνόρων, έτσι ώστε να μειώσουμε τις προσφυγικές ροές, λαμβάνουμε νομοθετικά μέτρα, έτσι ώστε η διαδικασία ασύλου να υλοποιείται μέσα σε τρεις μήνες. Όσοι έχουν δικαίωμα να μπουν σε καθεστώς ασυλίας θα αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες, οι υπόλοιποι θα μπαίνουν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και στη συνέχεια θα επαναπροωθούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νικολακόπουλος τόνισε ότι «δεν μπορεί και ο Ερντογάν να ασκεί πολιτική με βάση το προσφυγικό-μεταναστευτικό», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν είναι ανοιχτά τα σύνορα, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό θέλουμε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας, θέλουμε την αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου. Βάλαμε το θέμα στην τελευταία Ευρωπαϊκή Επιτροπή και νομίζω γίνεται ήδη μία συζήτηση, η οποία ακριβώς θα οδηγήσει σε αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου, δεν είναι μόνο θέμα της πρώτης χώρας εισδοχής η πολιτική ασύλου, αλλά αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε: «Η Τουρκία δείχνει μία συμπεριφορά, η οποία είναι ακραία, δείχνει μία πολιτική μη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Θα πρέπει το επόμενο διάστημα και ήδη υπάρχουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις ενέργειες που κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουμε καταφέρει να καταδικάσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αυτήν την ενέργεια. Η Ελλάδα είναι ισχυρή, έχει την αποτρεπτική δύναμη, αλλά εμείς θέλουμε κανόνες καλής γειτονίας, θέλουμε σεβασμό του διεθνούς δικαίου, θέλουμε να συζητάμε με την Τουρκία και νομίζουμε ότι αυτή είναι μία πολιτική εξομάλυνσης που λύνει τα προβλήματα. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Νικολακόπουλος υπογράμμισε πως «αποδεικνύεται στην πορεία ότι δημιουργείται και θέμα με το erga omnes. Από τη στιγμή που συνδέεται το erga omnes στη συμφωνία με την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αφήνει ένα κενό το οποίο προκλήθηκε τώρα -όχι βέβαια με υπαιτιότητα της Ελλάδας αλλά από τη στιγμή που κάποιες χώρες δεν συμφώνησαν να ξεκινήσει η ενταξιακή πορεία- εμείς δεν το θέλαμε, γιατί θεωρούμε ότι μέσα από την πορεία της ενταξιακής διαδικασίας θα κάνουν βήματα κοντινά προς εμάς. Άρα, λοιπόν, θέλαμε αυτήν την ευρωπαϊκή προοπτική, πλην όμως φαίνεται ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει κενό στη συμφωνία».

Από το Blogger.