Το κόλπο με το κλειδί αυτοκινήτου που άφησε άφωνο το διαδίκτυο

featured image

Γνωστός λάτρης της τεχνολογίας με δημοφιλές κανάλι στο Tik Tok ισχυρίζεται ότι μπορούμε να αυξήσουμε την εμβέλεια του σήματος του κλειδιού του αυτοκινήτου μας χρησιμοποιώντας το… κεφάλι μας, με το βίντεο να γίνεται viral.

Μόνο λίγοι δεν είναι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το κλειδί του αυτοκινήτου τους απλά για το κλείδωμα και ξεκλείδωμα το θυρών και φυσικά για την εκκίνηση του κινητήρα.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις, ωστόσο, είναι ραγδαίες και έχουν προσδώσει στα κλειδιά των οχημάτων χαρακτηριστικά τα οποία είναι εν πολλοίς άγνωστα.

@setupspawn Did you know about this Car Trick? #cartok #technology #automotive ♬ original sound – Matty McTech

Η λίστα των λειτουργιών που μπορεί να φέρει ένα κλειδί είναι μακροσκελής και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το άνοιγμα των παραθύρων (σε ορισμένα μοντέλα), το άνοιγμα του πορτμπαγκάζ, αλλά και το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου δίχως το πάτημα κάποιου κουμπιού.

Εδώ και λίγες εβδομάδες, μάλιστα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο, στο οποίο γίνεται αναφορά σε ένα τρικ που μπορεί να καταστήσει το κλειδί ακόμα πιο αποτελεσματικό. Το βίντεο έχει συγκεντρώσει 420.000 likes, αλλά και περισσότερα από 3.000 σχόλια.

Πρωταγωνιστής είναι ο Matty McTech, ένας λάτρης της τεχνολογίας με έντονη δραστηριότητα στη δημοφιλή πλατφόρμα του TikTok και 4,7 εκατ. πιστούς ακόλουθους.

Ο Matty McTech υποστηρίζει ότι εφόσον ακουμπήσουμε το ασύρματο κλειδί στο σαγόνι μας, τότε αυξάνουμε την εμβέλειά του και ως εκ τούτου μπορούμε να κλειδώσουμε/ξεκλειδώσουμε το ΙΧ μας από μεγαλύτερη απόσταση.

Δεδομένης της απήχησης που έχει ο Matty, αρκετοί ακόλουθοί του έσπευσαν να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο τρικ, με πολλούς εξ αυτών να εκπλήσσονται από το γεγονός ότι αυτό λειτούργησε.

Παρόλο που το συγκεκριμένο τρικ μοιάζει ανεδαφικό, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που θεωρούν ότι η αύξηση της εμβέλειας είναι εφικτή επειδή το κεφάλι είναι γεμάτο υγρά και τα υγρά είναι καλοί αγωγοί ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι το κεφάλι λειτουργεί αποτελεσματικά ως κεραίαενισχύοντας το σήμα του κλειδιού.

Yπέρμαχος της συγκεκριμένης άποψης είναι -όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του πριν από λίγα χρόνια στη New York Times- και ο Tim Pozar, ένας ραδιομηχανικός της Silicon Valley. Όπως είχε αναφέρει, με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά «ζευγαρώνεις το κλειδί με το κεφάλι σου».

Είχε διευκρινίσει, ωστόσο, ότι το σήμα θα αυξηθεί κατά μόλις λίγα μέτρα και όχι κατά… χιλιόμετρα.

Την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου τεχνάσματος είχε επιβεβαιώσει και πριν από 8 χρόνια ο Roger Bowley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ (δείτε το παρακάτω βίντεο). Όπως, μάλιστα, είχε επισημάνει, για περαιτέρω αύξηση της εμβέλειας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια… κανάτα με νερό.

https://trelokouneli.gr/to-kolpo-me-to-kleidi-aftokinitou-pou-afise-afono-to-diadiktyo/
Από το Blogger.