Το ενδιαφέρον των επιστημόνων που μελετούν έναν μετεωρίτη 14 τόνων, ο οποίος εντοπίστηκε στη Σομαλία πριν από δύο χρόνια προκάλεσαν δύο άγνωστα ορυκτά που εντοπίστηκαν σε αυτόν.
Ο διαστημικός βράχος εστάλη στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, το οποίο ερευνά ήδη και ένα τρίτο ορυκτό, που πιθανόν να είναι επίσης άγνωστο στη Γη.
Τα δύο ορυκτά που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ονομάστηκαν ελαλίτης και ελκινσταντονίτης.
Ο μετεωρίτης, που ονομάζεται «El Ali», έχει ταξινομηθεί ως «σύμπλεγμα Iron, IAB» και είναι ένας από τους 350 στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Ο μετεωρίτης ονομάστηκε προς τιμήν της πόλης όπου βρέθηκε, ενώ το ίδιο όνομα δόθηκε και στο πρώτο ορυκτό.
Το δεύτερο πήρε το όνομά του από τη Lindy Elkins-Tanton, διευθύντρια διευθυντή της Διαπλανητικής Πρωτοβουλίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα και κύρια ερευνήτρια της αποστολής Psyche της NASA.
Ο Chris Herd, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Γης και Ατμόσφαιρας και επιμελητής της Συλλογής Μετεωριτών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, δήλωσε: «Όποτε βρίσκεις ένα νέο ορυκτό, σημαίνει ότι οι πραγματικές γεωλογικές συνθήκες, η χημεία του βράχου, ήταν διαφορετική από αυτή που είχε βρεθεί πριν. Αυτό είναι που κάνει αυτό το συναρπαστικό: Σε αυτόν τον συγκεκριμένο μετεωρίτη, έχουμε δύο επίσημα άγνωστα ορυκτά».
Ο Herd είναι επίσης αισιόδοξος ότι θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν περισσότερα νέα ορυκτά εάν οι ερευνητές πάρουν περισσότερα δείγματα από τον μετεωρίτη.
Ο μετεωρίτης προσγειώθηκε έξω από την πόλη και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από βοσκούς καμηλών που ειδοποίησαν τους ειδικούς.
Ο διαστημικός βράχος είναι περίπου δύο φορές πιο πυκνός από έναν κανονικό γήινο βράχο και είναι μαγνητικός, ενώ είναι ο ένατος μεγαλύτερος μετεωρίτης που έχει βρεθεί ποτέ.