Αυτό είναι το νησί που έβγαλε πρώτο κόμμα το ΚΚΕ και δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ

featured image


Το ΚΚΕ απέσπασε το 35,08%, με 1.935 ψήφους, σε νησί του Αιγαίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Κι όμως, σε ένα νησί του ανατολικού Αιγαίου, πρώτο κόμμα στις εκλογές 2023 αναδείχθηκε το ΚΚΕ.

Πρόκειται για την Ικαρία, που ανήκει στο νομό Σάμου και υπάγεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Το ΚΚΕ το απέσπασε το 35,08%, με 1.935 ψήφους, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ με 22,55%.

1

Ανέκαθεν τα αριστερά κόμματα έπαιρναν συνολικά πάνω από 60% – 70% και ξεχώριζαν στον εκλογικό χάρτη.

Όμως, στις εκλογές του 2019 πρώτο κόμμα είχε βγει ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,11% και δεύτερο το ΚΚΕ με 30,23% και τρίτη τη ΝΔ με 19,22%. Υπήρξε μια αντιστροφή στις δύο πρώτες θέσεις και μια μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ που έχασε σχεδόν 13 μονάδες και στην Ικαρία.



Το πανέμορφο αυτό νησί, εκτός από το γεγονός ότι είναι πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο για τους κατοίκους που ζουν πολλά χρόνια εξαιτίας της διατροφής και του χαλαρού τρόπου ζωής, έχει και ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Οι χιλιάδες εξόριστοι κομμουνιστές που πέρασαν πολλά χρόνια στην Ικαρία μετά τον Εμφύλιο, ταίριαξαν με τους κατοίκους, δούλεψαν και πρόκοψαν μαζί τους, έγιναν ένα και η κοινοκτημοσύνη ήταν φιλοσοφία τους για πολλά πολλά χρόνια.

Ακόμη και πριν από μερικές δεκαετίες η Ικαρία είχε… ανταλλακτική οικονομία κι έναν τρόπο ζωής που πολλοί δεν μπορούσαν να τον καταλάβουν.
Μετά τις εκλογές του 2012, η Wall Street Journal είχε ασχοληθεί με το φαινόμενο Ικαρία και είχε γράψει: «Οι ρίζες του κόμματος βρίσκονται βαθιά εξαπλωμένες σε όλη την ελληνική κοινωνία, αλλά πουθενά δεν είναι τόσο ισχυρές όσο στην Ικαρία.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Από το Blogger.