«Υβριδικός πόλεμος» σε εξέλιξη - Οι Τούρκοι στήνουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

featured image


Είναι σαφές πια, τόσο από την πληθώρα των περιστατικών, όσο και από την έντασή τους, ότι οι Τούρκοι επιζητούν διακαώς την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, σε αυτή τη φάση μεταξύ των ακτοφυλακών των δύο χωρών, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ντόμινο» εξελίξεων σε όλα τα πεδία.

Στο βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στο φως χθες η «Δημοκρατία», αντικατοπτρίζεται ο «ακήρυχτος πόλεμος» τον οποίο βιώνουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στο ανατολικό Αιγαίο – την ίδια ώρα που ακριβώς από πάνω τους λαμβάνουν χώρα μέχρι και δεκάδες αερομαχίες καθημερινά, μεταξύ των πιλότων μας και των τουρκικών μαχητικών που παραβιάζουν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο μας.

Οι εικόνες που παρουσιάζει η εφημερίδα «Δημοκρατία» είναι στιγμιότυπα από το βίντεο του επεισοδίου που έγινε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 στο Φαρμακονήσι, μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Στο επεισόδιο η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος με τους άνδρες του Λιμενικού να πυροβολούν για να τους απωθήσουν.

Σαφώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς έμπειρα στελέχη του Λιμενικού τονίζουν ότι οι προκλήσεις είναι συνεχείς, κι ότι είναι πολλά αυτά που δεν έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Από τον «πόλεμο της τσιπούρας», κατά τον οποίο οι τουρκικές αρχές τα βάζουν με τους… Έλληνες ψαράδες που αλιεύουν στα νερά τους, μέχρι και τις σαφείς απόπειρες εμβολισμού -άρα και βύθισης- σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής, είναι σαφές ότι τα νερά του Αιγαίου θερμαίνονται όλο και περισσότερο, σε απόλυτη συνάφεια με την καθημερινή ακραία τουρκική ρητορική, που φτάνει μέχρι και την απευθείας απειλή πολέμου.

Ανάχωμα σε όλα αυτά, είναι οι άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι με αντιδράσεις όπως αυτή που παρουσιάστηκε χθες, εγγυώνται τα σύνορά μας αλλά και τη σωματική τους ακεραιότητα, την οποία προασπίζονται με χρήση ακόμα και πυροβόλων όπλων.

Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Κοκκάλας, για το περιστατικό του Φαρμακονησίου (της 5ης Ιανουαρίου), «ένας τέτοιος ελιγμός, άκρως επικίνδυνος και επιθετικός, μπορεί να επιφέρει υλικές ζημιές και να προκαλέσει πολύ άσχημα αποτελέσματα, όσον αφορά στη σωματική ακεραιότητα των πληρωμάτων και των δύο σκαφών. Η ναυτοσύνη και η εμπειρία των πληρωμάτων των σκαφών του Λιμενικού Σώματος έχουν μέχρι στιγμής αποβεί καθοριστικές και δεν έχουμε κάποιο ατύχημα στις θάλασσες μας».



Μέχρι πόσο ακόμα όμως θα ισχύει αυτό και δεν θα συμβεί το «ατύχημα»;

Ο ναύαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος Ν. Σπανός, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων έκανε λόγο ευθέως για «υβριδικό πόλεμο» που είναι σε εξέλιξη.

«Δυστυχώς από την τουρκική πλευρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δημιουργείται και το χρησιμοποιεί η τουρκική πλευρά ως υβριδικό πόλεμο στη θάλασσα, με το να εκμεταλλεύεται αλιευτικά σκάφη, τα οποία αλιεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με σκοπό να τα παραβιάζουν».

Αυτή η τουρκική τακτική -σε αέρα και θάλασσα- δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά τώρα βαίνει κλιμακούμενη. Χαρακτηριστική είναι η ακραία περίπτωση με τον εμβολισμό του περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος», από την ακταιωρό «UMUT», πίσω στο 2018, και όταν οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν πολύ πιο ήρεμες…

Bίντεο ντοκουμέντο: Ο εμβολισμός του «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό…

Η εκδοχή της τουρκικής ακτοφυλακής

Η τουρκική πλευρά για ακόμη μια φορά κάνει το άσπρο μαύρο, προσβάλλοντας την κοινή λογική, παραθέτοντας τη δική της εκδοχή των γεγονότων του Φαρμακονησίου. Ας φανταστούμε όλοι τι θα έλεγαν, αν δεν υπήρχε και το βίντεο…

Σε ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, το πρωί της Πέμπτης, αναφέρεται έωλα, χωρίς καμία επεξήγηση, ότι η αλήθεια είναι… διαφορετική, ενώ σημειώνεται ότι το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρηση γιατί το ελληνικό λιμενικό ενοχλούσε Τούρκους ψαράδες!

Την ίδια ώρα, στην ανακοίνωσή τους προσθέτουν κι αυτοί ένα βίντεο, που φαίνονται 40 δευτερόλεπτα από το περιστατικό από τα «μάτια» της τουρκικής ακταιωρού.

Η ανακοίνωση:

Στις 5 Ιανουαρίου 2023, το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής στην περιοχή απομακρύνθηκε από το σκάφος του (τουρκικού) Λιμενικού Σώματος, το οποίο επιχείρησε μετά την ειδοποίηση ότι τα αλιευτικά σκάφη με τουρκική σημαία που ασχολούνταν με αλιευτικές δραστηριότητες στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου Tekağaç της επαρχίας Αϊδινίου, παρενοχλήθηκαν, από σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος που ήρθαν στην περιοχή, και εξασφαλίστηκε ότι οι αλιευτικές δραστηριότητες των τουρκικών αλιευτικών σκαφών θα συνεχιστούν.

Την 1η Φεβρουαρίου 2023, κοινοποιήθηκαν εικόνες σε ορισμένα ελληνικά ειδησεογραφικά sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται ότι το ελληνικό σκάφος πυροβόλησε στον αέρα και διέφυγε από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, σαν να ήταν πρόσφατο γεγονός. Μπορείτε να βρείτε τις πραγματικές πληροφορίες για την είδηση, στο βίντεο που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των ελιγμών του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής για την απομάκρυνση του σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από την περιοχή, στον παρακάτω σύνδεσμο».





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Από το Blogger.