Η γη κόπηκε στα δύο - Συγκλονιστικά πλάνα απο τον σεισμό στην Τουρκία

featured image


Πραγματικα οι εικόνες που έρχονται από τη Τουρκία σοκάρουν. Drone κατέγραψε πως η Γη χωρίστηκε κυριολεκτικά στα δύο.

Το ρήγμα που περιγράφεται ως τεράστιο, μήκους 500 χιλιομέτρων, το οποίο μετακινεί την αραβική πλάκα προς το Βορρά και σπρώχνει την πλάκα της Ανατολίας προς τα δυτικά, βιντεοσκοπήθηκε. Με αυτήν τη φράση το τουρκικό δίκτυο Haber Turk μετέδωσε απίστευτες εικόνες από το μέγεθος της καταστροφής που χαρακτηρίζεται ως η έβδομη πλέον θανατηφόρα αυτόν τον αιώνα, πριν από τον σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011 και το σεισμό στο Ιράν το 2003, με 31.000 νεκρούς.

Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. «Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.




Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του İzmit, το 1999, σχολίασε ο κ. Λέκκας.

«Το μήκος και το μέγεθος του ρήγματος ήταν παρόμοια με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο», δήλωσε γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, ενώ αποτυπώθηκαν δορυφορικά οι επιπτώσεις στην επιφάνεια από τον σεισμό που είχε επίκεντρο περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Nurdagi σε βάθος περίπου 18 χιλιομέτρων στο ρήγμα της Ανατολίας .





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Από το Blogger.