Νεκρός ο Ηλίας Νικολακόπουλος – Οι τελευταίες εκλογές του «γκουρού» της κάλπης

featured image

Ένας μήνας είχε μόλις συμπληρωθεί από την πιο πρόσφατη, μεγάλη εκλογική αναμέτρηση του Ηλία Νικολακόπουλου, καθώς οι τελευταίες εκλογές της ζωής του έμελλε να ήταν αυτές για την ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σοκαρισμένα είναι τα τελευταία λεπτά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η είδηση του αιφνίδιου χαμού του πολιτικού επιστήμονα και εκλογικού αναλυτή, Ηλία Νικολακόπουλου σκόρπισε ανείπωτη θλίψη, σε όλους τους ορόφους της Κουμουνδούρου.

Και αυτό γιατί ο γνωστός στο πανελλήνιο από τις αναλύσεις του επί δεκαετίες στα τηλεοπτικά πάνελ τις βραδιές των εθνικών εκλογών και Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ήταν ένας από τους ανθρώπους που έδιναν πολύ συχνά το παρόν στο «στρατηγείο» του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Άλλωστε, ο Ηλίας Νικολακόπουλος διατηρούσε εδώ και χρόνια μια καλή σχέση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο τελευταίος φέρεται να εκτιμούσε βαθιά τις αναλύσεις του, τόσο για τα κατά καιρούς δημοσκοπικά του ευρήματα, όσο και για την ευρύτερη αντίληψή του απέναντι στο διεθνές και εγχώριο, πολιτικό γίγνεσθαι, για τα οποία, άλλωστε, οι δυο τους συζητούσαν τακτικά.

Ιδιαίτερα αγαπητός, ωστόσο, στο κόσμο της Κουμουνδούρου υπήρξε ο Ηλίας Νικολακόπουλος και από το γεγονός ότι αφιέρωνε πάρα πολλές ώρες τα τελευταία χρόνια στην Κουμουνδούρου, αφού διατελούσε πρόεδρος των Αρχείων της Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τα οποία στεγάζονται στον τέταρτο όροφο του κεντρικού κτιρίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ


Η διαχρονική αναγνώριση της προσφοράς του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε και ένας από τους λόγους – πέρα από την αδιαμφισβήτητη επιστημονική του κατάρτιση- που εξελέγη ομόφωνα ως Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τον περασμένο Απρίλιο, φέρνοντας εις πέρας το έργο της εκλογής του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από την οργανωμένη βάση, με απόλυτη αξιοπιστία.


Η προσωπική του σφραγίδα στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις τελευταίες σε μια καριέρα απόλυτης αναγνώρισης στο πεδίο της εκλογικής συμπεριφοράς, ήταν και ο βασικός, ίσως, λόγος που παρά τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος, η εκλογική εσωκομματική διαδικασία για την αξιωματική αντιπολίτευση κύλησε εντελώς ομαλά και χωρίς να αφήσει στο σώμα της καμία εσωκομματική πληγή.

Η τελευταία κάλπη

Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέλεξε στις 15 του περασμένου Μάϊου τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του, ο κ. Νικολακόπουλος είχε γίνει λίγο καιρό πριν τις εσωκομματικές εκλογές αποδέκτης της πρότασης του κ. Τσίπρα να ηγηθεί εκείνος της όλης διαδικασίας για το εσωκομματικό εγχείρημα διαμέσου «αγγελιοφόρου», καθώς το μήνυμα- πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έμελλε να μεταφέρει, κατά πληροφορίες, ο τότε Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, για να εισπράξει αμέσως τη θετική απάντηση του διακεκριμένου πολιτικού επιστήμονα, δίνοντας κύρος και τεχνογνωσία στη διαδικασία.

Μολονότι η εσωκομματική κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδείχθηκε η τελευταία για τον «μετρ» των εθνικών εκλογών, ο ίδιος δεν έπαψε ούτε στιγμή να υποδέχεται και να αναλύει τα αποτελέσματα, προβλέποντας -όπως μόνο εκείνος θα μπορούσε- από τις πρώτες ώρες της εκλογικής εκείνης βραδιάς στην Κουμουνδούρου ότι η συμμετοχή θα υπερβεί κατά πολύ τις 150.000, δίνοντας μια καθαρή νίκη στον κ. Τσίπρα.


Από το Blogger.