Ο μυστικός «στρατός» του Ερντογάν στην Ευρώπη: 6.000 πράκτορες κυνηγούν αντιπάλους του

featured image


Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο για να εξουδετερώνει τους επικριτές και πλέον φέρεται να διαθέτει έναν μυστικό «στρατό» μόνο στην Ευρώπη από 6.000 πράκτορες.

Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι, πρώην ανταποκριτές στην Τουρκία, Λορ Μαρσάν και Ζιλιόμ Περιέ εξέδωσαν βιβλίο υπό τον τίτλο «Οι λύκοι αγαπούν την ομίχλη», (Les Loups aiment la brume).

Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για μια έρευνα με αντικείμενο τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ευρώπη και ειδικότερα για το πώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναπτύξει ένα ολόκληρο δίκτυο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο αυτών που θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους του. Οι δύο δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για αδήλωτο στρατό, του οποίου αιχμή του δόρατος είναι η MIT, δηλαδή οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο, η εφημερίδα Le Monde, της οποίας ανταποκριτής στην Τουρκία υπήρξε ο ένας εκ των συγγραφέων, ο Ζιλιόμ Περιέ (σ.σ. η Λορ Μαρσάν ήταν της Figaro) αναφέρει ότι το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του στην Ευρώπη για να εξουδετερώσει, να συλλάβει ή να βλάψει τους αντιπάλους του. Πρόκειται για έναν “ιστό αράχνης” που έχουν πλέξει οι τουρκικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, το επίκεντρο του οποίου βρίσκεται στη Γερμανία, όπου ζει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη, αναφέρει η εφημερίδα. Υπογραμμίζει επίσης πως πρόκειται για μια ομάδα 6.000 ατόμων η οποία είναι ένα μείγμα μυστικών πρακτόρων, πληρωμένων δολοφόνων, διπλωματών, πληροφοριοδοτών, πολιτικών ακτιβιστών, επιχειρηματιών κ.α. που από κοινού ανήκουν στο λεγόμενο «βαθύ κράτος», το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί με την προσθήκη μιας θρησκευτικής διάστασης.



Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει πως, αναφερόμενοι ειδικότερα στη ΜΙΤ, οι δυο δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι εμπλέκεται στη δολοφονία τριών ακτιβιστριών του κουρδικού κόμματος PKK, η οποία έγινε σε ένα διαμέρισμα στην οδό Lafayette του Παρισιού, στις 9 Ιανουαρίου του 2013. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει, αλλά οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δεν δείχνουν προθυμία να συνδράμουν τις δικαστικές αρχές, σημειώνουν οι δημοσιογράφοι.

Καταλήγοντας, η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει πως αυτό που αφηγείται το βιβλίο είναι το κίνημα αναδίπλωσης της Τουρκίας μέσα στον ίδιο της τον εαυτό.Μιας «οθωμανιακής» Τουρκίας που βλέπει τον εαυτό της ως κέντρο μιας αυτοκρατορίας που πρέπει να ανοικοδομηθεί.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Από το Blogger.